Norges Bank hæver renten midt i omikronudbrud

Centralbanken i Norge satte torsdag renten op til 0,5 procent. Dermed går Norges Bank formentlig en anden vej end centralbankerne i Storbritannien og euroområdet, det ventes at holde renterne i ro trods stigende inflation.

Norges centralbankchef siger, at renten formentlig kommer til at stige igen til marts. Arkivfoto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske krone fik et skub opad torsdag morgen, efter at landets centralbank har sat renten op.

Norges Bank valgte nemlig ved dagens rentemøde at hæve renten til 0,5 procent fra 0,25 procent og samtidig signalere, at flere stigninger er på vej.

»Der er stor usikkerhed om pandemiens videre forløb og virkningerne på økonomien. Men hvis den økonomiske udvikling bliver nogenlunde, som vi nu forestiller os, vil renten højst sandsynlig blive sat yderligere op i marts,« siger centralbankchef Øystein Olsen i renteudmeldingen.

Den norske krone er efterfølgende steget til 73,31 danske øre, fra 72,75 øre tidligere på torsdagen.

Op mod 300.000 nye tilfælde om dagen

Den strammere pengepolitik i Norge kommer på et tidspunkt, hvor landet forsøger af inddæmme omikronudbruddet. Senest har regeringen forbudt at servere alkohol på alle norske barer, restauranter og hoteller indtil midten af januar. Tidligere på ugen advarede den norske sundhedsmyndighed, Folkehelseinstituttet (FHI) om, at der kunne komme »op mod 90.000 til 300.000 tilfælde« nye omikronsmittede hver eneste dag de kommende tre uger, medmindre der blev indført nye restriktioner.

De nye restriktioner havde fået analytikere til at spekulere i, om Norges Bank ville udsætte renteforhøjelsen.

»Men omvendt er erfaringen fra tidligere, at norsk økonomi, ligesom den danske, hurtigt vender tilbage til det normale, når restriktionerne bliver fjernet,« skriver Las Olsen, cheføkonom hos Danske Bank, i en kommentar.

»De norske husholdninger har mange penge at bruge af i øjeblikket, og nedlukningerne kommer ikke til at betyde større indkomsttab, fordi der er omfattende hjælpeordninger. Samtidig er der fart på. 40,3 procent af de norske virksomheder melder, at mangel på arbejdskraft begrænser deres produktion, og forventningerne til lønvæksten er stigende,« tilføjer han.

Centralbankbonanza i Europa

Renteforhøjelsen i Norge kommer samme dag, som centralbankerne i Storbritannien og euroområdet også holder pengepolitiske møder. Hverken Bank of England eller Den Europæiske Centralbank, ECB, ventes at følge med Norges Bank. I London skaber omikronvarianten for meget usikkerhed, mens Frankfurt er fanget mellem at håndtere høj inflation og undgå en gældskrise i Sydeuropa.

Onsdag aften annoncerede den amerikanske centralbank, at den vil fremskynde tilbagerulningen af sit gigantiske opkøbsprogram. Samtidig signalerede den, at renten kan stige op mod tre gange i 2022, formentligt allerede i foråret.