»Lettelsens suk« sender aktier tæt på rekorder

Den gode stemning er tilbage på de globale aktiemarkeder, og man begynder at ane en »julespurt«. Norges Bank har netop hævet renten, og senere torsdag følger rentemøder i Storbritannien og euroområdet.

Chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, havde onsdag ingen ubehagelige overraskelser i ærmet.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Dietsch/Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Globale aktier har genvundet gnisten, efter at den amerikanske centralbank onsdag aften holdt sig inden for forventningerne og ikke rystede ubehagelige overraskelser ud af ærmet.

I Danmark er eliteindekset C25 således oppe 1,5 procent i torsdagens handel i en kurs på 1.922. Det vil sige, at indekset nu er steget fem procent fra sin seneste bund i begyndelsen af december, hvor frygten for omikronvarianten og stigende renter gav aktiemarkedet tæsk.

I resten af Europa er de store indeks ligeledes flyvende. Tysklands DAX er oppe med 1,7 procent, mens det paneuropæiske Stoxx Europe 600 er 1,5 procent højere. Futures i USA peger på en positiv start, når Wall Street åbner klokken 15.30 dansk tid efter have lukket onsdagens handelsdag med grønne tal.

Den positive stemning følger i kølvandet på de seneste to dages rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve. Som ventet valgte banken at sætte turbo på tilbagerulningen af sit gigantiske opkøbsprogram, så det nu slutter i midten af marts i stedet for i juni. Dette betyder, at vejen er banet for renteforhøjelser i foråret 2022, hvilket er langt tidligere end oplyst hidtil.

Ifølge Federal Reserves såkaldte prikdiagram – dot plot – forventer bankens medlemmer nu, at renten skal hæves tre gange næste år. Tidligere var prognosen på ingen renteforhøjelser i 2022. Den strammere retorik kommer, efter at inflationen i USA er stukket af og nu ligger på det højeste niveau siden 1982.

Gift for aktiemarkedet?

Renteforhøjelser bliver ofte anset som gift for aktiemarkedet, så hvorfor oplever vi så de store stigninger på de globale børser?

Ipek Ozkardeskaya, senioranalytiker hos Swissquote, forklarer, at markedet drager et »lettelsens suk«, fordi udmeldingen fra Fed i høj grad var priset ind. Derudover var der også frygt for, at centralbanken kunne være gået endnu mere aggressivt til værks og have hævet renten allerede onsdag, selvom dette blev set som meget usandsynligt.

»Den såkaldte FOMO-handel er der stadig, og der er ingen grund til, at vi ikke kommer tilbage til rekorder. Og det selv med Fed der afmonterer støttehjulene hurtigere,« siger hun.

»FOMO« står for Fear of Missing out og bliver brugt til at beskrive en mekanisme på aktiemarkedet, hvor investorer køber op, fordi de er bange for at gå glip af et opsving. I USA lukkede det toneangivende S&P 500-indeks onsdag et mulehår fra sin rekordkurs.

Alles øjne på ECB og BOE

Med rentemødet i USA ude af verdenen er alles øjne nu rettet mod centralbankerne i Europa og Storbritannien. Bank of England leverer sin pengepolitiske beslutning klokken 13 dansk tid efterfulgt af den Europæiske Centralbank, ECB, klokken 13.45.

Indtil for nylig var forventningen, at BOE ville hæve renten, men med den seneste massive stigning i omikronsmittede i Storbritannien, er dette ikke længere helt så sikkert.

ECB forventes på ingen måde at hæve renten, primært fordi Frankfurt ifølge CBS-professor Jesper Rangvid står med valget mellem to dårlige alternativer.

»ECB står i et kæmpe dilemma. Hæv renterne og risiker, at nogle lande simpelthen ender i finanspolitiske problemer og får svært ved at servicere deres gæld, herunder Italien. Eller behold den lave rente og risikér, at inflationen fortsætter med at være for høj,« siger han til Berlingske.

I Norge har centralbanken torsdag morgen hævet renten med 25 basispunkter til 0,5 procent.