Danske aktier får kurssmæk: Rykker tæt på korrektion

Danmarks C25-eliteindeks får en ordentlig mavepuster torsdag og er igen blandt Europas hårdest ramte aktiemarkeder. Udsigten til stigende renter gør investorerne nervøse.

Denne mand, Jerome Powell – chef for den amerikanske centralbank – er indirekte årsag til, at danske aktier får tæsk i torsdagens handel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Wong/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er rødt på aktiemarkedet i hele Europa i dag, men særlig ét marked får voldsomme kursklø: Det danske.

Eliteindekset C25 er dykket tre procent og bliver nu handlet i den laveste kurs siden midten af oktober, hvor det var ved at komme sig efter septembers korrektion. Med dagens fald har det danske indeks nu mistet knap ni procent i værdi siden midten af november. Det vil sige, at det er tæt på at ende i en teknisk korrektion, der er defineret som et ti procents fald fra den seneste top.

»De danske aktier bliver sendt godt og meget grundigt baglæns,« skriver Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet, i en kommentar.

»Det er formentlig de seneste dages fokus på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har sendt nye rentesignaler, som naturligt presser de multiple, som investorerne er villige til at betale for en given indtjening. Når der er fokus på prisfastsættelse, kommer de danske aktier altid i skudlinjen,« tilføjer han.

Strammere pengepolitik på vej

De seneste dage har finansmarkedet fulgt opmærksomt med i Federal Reserve-chefens, Jerome Powells, halvårlige redegørelse til den amerikanske kongres. I hvad nogen kommentatorer betragter som en kovending, sagde Powell, at han ikke længere betragter USAs høje inflation som »midlertidig«, og at det derfor kan blive nødvendigt at stramme pengepolitikken hurtigere end planlagt.

Specifikt pegede han på, at centralbanken kan blive nødsaget til at afslutte sit gigantiske opkøbsprogram allerede i marts i stedet for juni i den nuværende tidsplan. I øjeblikket ligger inflationen i USA på over seks procent og er den højeste siden 1990.

En hurtigere udfasning af støtteopkøbene baner samtidig vejen for potentielle renteforhøjelser til næste forår. Både opkøbsprogrammet og de rekordlave renter har været en afgørende faktor i aktiemarkedets optur i 2021, og derfor frygter investorerne, hvad der sker, når begge dele forsvinder. Bekymringen over stigende renter sendte også danske aktier i dørken tirsdag i sidste uge, da C25-indekset havde sin dårligste dag siden marts 2020.

»Hvis fokus på stigende renter stiger, vil de danske aktier være i farezonen for at underperforme i en global kontekst i 2022. Det er blandt andet det, som dagens større aktienedtur er et udtryk for,« skriver Per Hansen og tilføjer:

»Når der sker meget store bevægelser, er det oftest udenlandske investorer, som køber eller sælger. For dem er danske aktier et ‘randområde’. Når større beholdninger skifter ejermand, sker det ikke sjældent, at det bevæger kurserne meget. Det er det, som sker i dag.«

Der er kun to aktier, der ikke falder i torsdagens nedtur: Rockwool og Pandora, der begge stiger 0,5 procent. Ambu får flest klø med et fald på over syv procent, mens Vestas dykker knap seks procent. DSV, Demant og Netcompany falder alle omkring fire procent.

Resten af Europa er torsdag også fedtet ind i røde tal. Tysklands DAX er nede 1,5 procent, Frankrigs CAC 40 falder 1,2 procent, og Sveriges S30 dykker 1,5 procent.