Pundet skyder i vejret efter overraskelse fra London

For anden gang i træk overrasker den britiske centralbank investorer og økonomer. Denne gang hæver banken renten trods den hurtigt spredende omikronvariant i Storbritannien.

Centralbanken i Storbritannien satte renten op til 0,25 procent for at tøjle inflationen, der ligger over fem procent.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Tolga Akmen/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den havde markedet ikke lige set komme.

I et forsøg på at tøjle den høje inflation tog den britiske centralbank torsdag investorerne på sengen og satte uventet renten op til 0,25 procent fra 0,10 procent.

Bank of England oplyste i sit resumé fra rentemødet, at den forventer, at inflationen vil ligge over fem procent gennem vintermånederne, før den topper omkring de seks procent i april. BOES inflationsmålsætning ligger, ligesom hos de fleste andre centralbanker, på to procent.

»Det er en overraskelse i lyset af de seneste udmeldinger fra medlemmer af renteudvalget og den seneste kraftige stigning i smittetrykket. Derfor styrkes pundet også,« skriver Kim Blindbæk, der er seniorøkonom i Sydbank, i en kommentar.

»Vi kan imidlertid sagtens forstå Bank of Englands beslutning, og faktisk havde vi ventet en renteforhøjelse allerede i november,« tilføjer han.

Pundet tog med det samme et hop opad og koster nu 8,79 kroner. Inden rentemeddelelsen lå den britiske valuta i 8,73 kroner.

Overrasker to gange i træk

Rentestigningen kommer som nævnt bag på de fleste økonomer, der havde regnet med, at det voldsomme omikronudbrud i Storbritannien ville få centralbanken til holde sig i ro.

Ved rentemødet i november overraskede Bank of England også markedet – godt nok med omvendt fortegn. Dengang var markedet, ligesom Sydbank, overbevist om, at centralbanken ville hæve renten på grund af de store stigninger i forbrugerpriserne.

»Bank of England vurderer, at de seneste covid-19 bølger har haft mindre og mindre indflydelse på den økonomiske vækst. Ikke desto mindre anerkender Bank of England, at der er tidlige tegn på, at omikronvarianten rammer den britiske økonomi negativt,« siger Kim Blindbæk

Meddelelsen fra London kommer oveni rentemøder fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, og den norske centralbank.

Onsdag aften meddelte Federal Reserve, at den vil fremskynde afslutningen på sit gigantiske opkøbsprogram og signalerede samtidig, at renten kan stige tre gange næste år.

I Oslo satte Norges Bank tidligere torsdag renten op til 0,5 procent. Senere torsdag kommer Den Europæiske Centralbank, ECB, med sin rentemelding, og her er forventningen, at den vil holde renten i rekordlave minus 0,5 procent.