Hvor skal du investere i 2022? Verdens største pengetank giver sit bud

BlackRock forudser et regimeskifte på aktiemarkedet, hvor vi skal lære at leve med højere inflation. Det betyder, at vi ikke kan regne med samme, høje afkast som i 2021. Alligevel er der gode muligheder for aktieinvestorerne, lyder vurderingen.

BlackRock forventer, at vi får endnu et år med gevinster for aktier, men tab for obligationer. Renter stiger, når obligationerne falder i pris.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens største kapitalforvalter har kigget i krystalkuglen for 2022, og der er gode nyheder i vente for investorer i aktiemarkedet.

BlackRock forventer, at aktier over en bred kam fortsat vil stige til næste år, omend i et lidt mindre hidsigt tempo end i 2021. I forvalterens prognose for 2022 lyder forudsigelsen, at det økonomiske opsving i kølvandet på coronakrisen vil fortsætte, samtidig med at renterne vil forblive lave og skabe et godt afsæt for afkast på aktiemarkedet.

I øjeblikket har amerikanske aktier målt på S&P 500 kurs mod en 25 procent stor stigning i år, efter at indekset lukkede i rekord i fredags. Det danske eliteindeks, C25, er oppe 15 procent siden nytår.

»Den udvikling, vi har set i 2021, som var god for aktier og dårlig for obligationer, forventer vi vil fortsætte næste år,« forklarer Scott Thiel, der er chef for obligationsstrategi hos BlackRock, til Berlingske.

»Vi forventer ikke, at den nye virus vil afspore genstarten af økonomien, men godt kan være med til at forsinke den. Dette ændrer dog ikke helt fundamentalt ved, at vi får stærk vækst igen næste år,« tilføjer han.

Usædvanlig reaktion fra centralbanker

Et af de helt store spørgsmål, der hænger over finansmarkedet, er, hvad der næste år sker med hensyn til inflationen og renterne. Inflationen i USA er på 6,8 procent og er steget til det højeste niveau siden 1982, mens den i euroområdet ligger lige under fem procent.

Den stigende inflation har fået flere centralbanker – herunder den mest vigtige, den amerikanske – til at stramme op i pengepolitikken og varsle rentestigninger i 2022. Centralbankchefen i USA, Jerome Powell, har allerede meddelt, at banken formentligt allerede på rentemødet onsdag i denne uge vil fremskynde udfasningen af det gigantiske opkøbsprogram.

Alles øjne hviler på chefen for den amerikanske centralbank, Jerome Powell, når der tirsdag og onsdag i denne uge er rentemøde i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elizabeth Frantz/Reuters/Ritzau Scanpix.

Ofte er høje renter gift for aktiemarkedet. Alligevel mener Scott Thiel ikke, at renteforhøjelser vil slå aktiefesten ihjel det kommende år.

»Hvis man ser på, hvordan centralbanker under normale omstændigheder opfører sig, så ville de for længst have hævet renterne på nuværende tidspunkt på grund af den stigende inflation. Grunden til, at de ikke har gjort dette, er, at situationen er så usædvanlig på grund af covid-19. Du har aldrig før haft regeringer, der lukkede økonomien ned og derefter gav borgerne en masse penge (i form af stimulichecks og hjælpepakker, red.) og så åbnede igen. Der er ingen drejebog for, hvordan man håndterer dette,« forklarer BlackRock-strategen.

»Lige nu prøver de at finde ud af, hvordan inflationen vil udvikle sig, når forsyningsproblemerne og andre årsager til den høje inflation klinger af. Derfor har centralbankerne reageret anderledes på den høje inflation end normalt, og selvom vi forventer, at de strammer op næste år, vil det formentlig gå langsommere end de historiske standarder,« forklarer Scott Thiel.

Et historisk regimeskift

Ud fra denne forventning forudser BlackRock med andre ord, at både aktier og renter kan stige sideløbende næste år. Ofte går de dog modsatrettet, idet stigende renter gør aktier mindre attraktive. Får BlackRock ret i vurderingen, vil det være første gang siden i hvert fald 1977, at aktier og renter begge er steget to år i træk.

Denne sjældne kombination får forvalteren til at beskrive 2022 som året, hvor vi går ind i et nyt »markedsregime«. Et regime, hvor vi skal lære at leve med højere inflation, fordi centralbankerne vil være mere tolerante over for stigninger i forbrugerpriserne.

Dette betyder også, at det bliver sværere at forudsige, hvor økonomien og markedet er på vej hen, og derfor har BlackRock skruet en smule ned for risikoen i allokeringen. Dette udmønter sig i, at den foretrækker aktier fra vestlige og udviklede lande – de såkaldte developed markets – og derfor har en overvægt på USA, Europa og Japan. Derimod har BlackRock aktier fra vækstlande, såkaldte emerging markets, på neutral for 2022.

»Vi synes også, at developed markets er mere attraktive på grund af det store ryk mod bæredygtighed. De har store kvalitetsselskaber, der bedre kan adressere nogle af problemerne relateret til ESG (Environmental, Social og Governance, red.). Og der kan vi godt lide virksomheder inden for it og sundhed,« oplyser Scott Thiel.

Potentiale i Kina

Selvom BlackRock i øjeblikket ikke er vild med emerging markets, er der dog et sted, forvalteren ser relativt store gevinster: I Kina.

I 2022 beholder BlackRock derfor både kinesiske aktier og obligationer på en overvægt. Dette til trods for, at Kinas aktiemarked i år har fået alvorlige kurstæsk på grund af blandt andet ballade i landets ejendomssektor og en række regulatoriske indgreb. Kinas CSI 300-indeks er således faldet 2,5 procent i år, mens Hongkongs Hang Seng-indeks er slået 12 procent tilbage.

»Vi anerkender, at de risici eksisterer, men vi ser den nuværende prisfastsættelse som tilstrækkelig kompensation,« forklarer Yu Song, BlackRocks cheføkonom i Kina, i rapporten for 2022.

»Vi forventer, at den strammere regulering vil fortsætte, men mener på grund af økonomisk vækst, at det er usædvanligt, at det intensiverer i det politisk vigtige 2022. Vi forventer, at Beijing gradvist vil løsne penge- og finanspolitikken,« tilføjer han.