Asien: Samtlige markeder ligger badet i rødt

De asiatiske aktiemarkeder ligger i rødt på samtlige børser i regionen fredag morgen.

Foto: WANG ZHAO

Kursfaldene afspejler udviklingen på Wall Street og i Europa torsdag, der begge led store tab som følge af diverse centralbankers signaler om, at en afslutning på æraen med billige penge er ved at nå til ende.

»Det er en »game-changer«, og de stramme centralbankkommentarer har kørt markederne over med en damptromle, siger seniorhandler Stephen Innes fra finanshuset Oanda i Singapore til AFP.

Efter adskillige år med en ekstrem lempelig pengepolitik for at vriste de globale økonomier ud af finanskrisen, breder bekymringerne sig om, at verdensøkonomien kan modstå strammere lånebetingelser.

I Tokyo dykker teknologiaktierne, mens banksektorerne i lighed med udviklingen på Wall Street er blandt de få, der holder skindet på næsen.

»Efter centralbankernes indikationer om stramninger vil det næste spørgsmål sandsynligvis være at spørge, hvornår Bank of Japan vil begynde at diskutere en exit-strategi,« siger markedsstrateg Yoshinori Shigemi fra JPMorgan Asset Management i Tokyo til Reuters.

Blandt teknologiaktierne falder Advantest 3,0 pct., Panasonic dropper 1,9 pct., og elektronikproducenten Ibiden dykker 2,6 pct.

Modsat stiger Mizuho Financial Group og Sumitomo Mitsui Financial Group begge 0,2 pct.

Nikkei 225-indekset falder 1,2 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,9 pct.

På det kinesiske fastland er der også en negativ undertone. Shanghai Composite falder 0,2 pct., og CSI 300-indekset viger 0,3 pct., mens Hang Seng-indekset på børsen i Hongkong opererer med et minus på 0,8 pct.

Blandt de øvrige markeder ligger Taiwans Taiex-indeks med et minus på 0,6 pct., og Sydkoreas Kospi-indeks og Singapores Strait Times falder henholdsvis 0,4 pct. og 0,9 pct.

Sydneys ASX 200-indeks lukker kvartalets sidste dag med et tab på 1,5 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger med fald på 0,1-0,3 pct. fredag morgen.

/ritzau/FINANS