Analyse: Flot regnskab fra Danske Bank

Det kan ikke være regnskabet for tredje kvartal, der ko­stede den tidligere koncernchef Eivind Kolding jobbet i Danske Bank, skriver Økonomisk Ugebrev.

Foto: Erik Refner. Uden turbulens på markederne ville Danske Bank have leveret et rekordresultat i tredje kvartal, så det er ikke det, der kostede ordførende direktør Eivind Kolding jobbet, skriver Økonomisk Ugebrev.
Læs mere
Fold sammen

Danske Banks regnskab for tredje kvartal blev faktisk bedre end det foregående kvartal, hvis der tages højde for betydelig turbulens på de finansielle markeder i juli og august, som har kostet et kurstab på Market Making på obligationer og finansielle instrumenter på ca. én mia. kroner.

Sammen med engangsomkostninger til førtidig indfrielse af sup­plerende kapital faldt handelsindtægterne i kvartalet med 1,7 mia. kr. i forhold til foregående kvartal. Uden dette fald var Danske Bank kommet ud af kvartalet med et rekordresultat på fire mia. kr., hvilket er 50 procent højere end resultatet i andet kvartal og næsten det dobbelte af første kvartal.

Danske Bank oplyser i regnskabet, at »i Corporates & Institutions var Market Making negativt påvirket af de usikre markedsforhold. I september var der dog en positiv udvikling i handelsindtægterne. Handelsind­tægterne var ligeledes negativt påvirket af en stigning i ikke-allokerede fundingomkostninger og førtidig ind­frielse af supplerende kapital«.

CFO Henrik Ramlau Hansen siger til Økonomisk Ugebrev, at usikkerheden om Fed-renten i juni, juli og august gjorde det vanskeligt at tjene penge på Market Making på obligationer og derivater.

»Vi har nu set en normalisering af situationen igen, og indfrielse af kapital har kostet 100-200 mio. kr. De højere fundingomkost­ninger forventer vi kommer ned, når vi næste år indfriet den statslige hybride kernekapital,« siger han.

Grundlæggende tyder meget på, at banken nu for al­vor er ved at gøre sig fri af finanskrisen: Det ser ud til, at banken nu mere permanent har nedbragt de samlede udlånstab efter en positiv overraskelse i tabs­hensættelserne i andet kvartal.

Læs hele artiklen i Økonomisk Ugebrev nr. 35.

Tilmeld dig Økonomisk Ugebrevs gratis nyhedsmail her