Aktier: Sløje regnskaber og stærk dollar sendte aktier ned

De amerikanske aktier vendte nedad tirsdag. Halvsløje regnskaber og et fornyet sortsyn, når det gælder den globale vækst, fik igen investorerne til at trække sig fra markedet. Blandt andre Apple fik på ny kærligheden at føle som en af de førende globale mærkevarekoncerner.

S&P 500-indekset faldt godt 0,2 pct. til 2093,22, mens Dow Jones dykkede 0,3 pct. til 17.550,69. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset kunne heller ikke holde dampen oppe og endte dagen med et fald på knap 0,2 pct. til 5105,55.

Omsætningen var pæn med 790 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,8 mia. aktier.

Onsdag morgen er investorerne i lidt bedre humør, idet futures på de amerikanske aktieindeks handles med stigninger på knap 0,2 pct. i Asien.

- Der er en vis bekymring i forhold til Apple - det er en stor aktie, som har stor indflydelse på alle de forskellige indeks. Vi har set en masse virksomheder har problemer i denne regnskabssæson. Der er en masse af globale vækst-bekymringer i markedet, siger analytiker Randy Warren fra Warren Financial Service & Associates Inc. i Pennsylvania til Bloomberg News.

Apple faldt for femte dag i træk, og tirsdag var det med 3,2 pct., og aktien er dermed tilbage på det laveste niveau i et halvt år.

På makroniveau er fokus stadig rettet mod Federal Reserve og spørgsmålet om, hvornår den første renteforhøjelse bliver søsat.

Tirsdag vurderede chefen for centralbankens afdeling i Atlanta, Dennis Lockhart, at en stigning forekommer hensigtsmæssigt efter mødet i september, medmindre det økonomiske billede forværres "væsentligt". Kommentaren lagde pres på aktierne, og det gav også et klart opadgående løft for dollaren.

Nu afventes den officielle arbejdsmarkedsrapport, der offentliggøres fredag. Inden da vil der blive skelet til onsdagens forløber - ADP-jobrapporten.

Regnskabssæsonen er så småt ved at klinge af, og blandt de få rapporter tirsdag var fødevareproducenten Kellogg klar med knas fra valutafronten.

Den stærke dollar gør ondt på Kelloggs globale forretning. Udviklingen kommer imidlertid ikke overraskende for analytikerne, idet indtjening og resultat stort set formåede at ramme plet i forhold til estimaterne. Kellogg-aktien steg 2,2 pct.

Forsikringsgiganten American International Group, AIG, stod til regnskab for den sene kvartalsrapport fra mandag aften. Et fordoblet udbytte og et øget aktietilbagekøb efter frasalg af aktiver var ikke nok til at tilfredsstille investorerne, der hellere ville se fremtiden an med større tillid til indtjeningen. Aktien fald 2,8 pct.

Den amerikanske ethanolindustri er presset i defensiven af de lave oliepriser. I tirsdagens regnskab fra den amerikanske ethanolproducent Archer-Daniels-Midland (ADM), der er storkunde hos Novozymes, var der tydelige tegn på de faldende råvarepriser, der gav en kraftig resultatforværring. Det kunne dog have været værre, og aktien lukkede med et plus på 1,5 pct.

Efter børstid var der regnskabstal fra Disney-koncernen, der langt fra kunne leve op til analytikeres skøn. Den stærke dollar pustede regnskabet omkuld, da færre abonnenter på kabelnet som ESPN samt de udenlandske kurstab fra den stærke dollar skærer resultaterne fra både kabel-TV og internationale forlystelsesparker markant ned. Aktien faldt 6,2 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk