Aktier: Nordea førte an i C20-genoprejsning

Nordea-aktien førte tirsdag an i et comeback til de forslåede danske aktier. Oven på fald i syv af de foregående otte handelsdage gik C20 Cap-indekset samlet 1,9 pct. frem til 1009,32 og endte dermed efter to dage under indeks 1000 atter over.

Læs mere
Fold sammen

- Markedet var måske kommet lidt for langt ned de seneste dage, og derfor er der måske nogle, som udnytter det til at samle lidt op igen,vurderer Mads Zink, chefhandler i Danske Bank, over for Ritzau Finans.

Markedet så tirsdag desuden frem til udmeldingen fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve, som onsdag efter dansk børstid ventes at meddele, om den vil hæve renten for første gang i knap et årti.

- Der er sandsynligvis nogle, som er ved at finpudse deres positioner forud for meldingen, siger Mads Zink.

Finpudsningen lod overordnet til at være båret af optimisme på det danske eliteaktieindeks, hvor der var fremgang til 17 af indeksets 20 aktier.

Helt i toppen af C20 endte Nordea med en stigning på 4,3 pct. til 74,15 kr.

- Bankerne ligger generelt ret godt i Europa. Det er den sektor, der performer bedst sammen med oliesektoren. Og det er årsagen til, at Nordea ligger fint. Der har været en del udsalg i bankerne på det seneste, og det kan være en årsag til, at det er dem, der stiger mest, forklarer Mads Zink.

Der var ligeledes fremgang til Danske Banks aktie, der steg med 1,9 pct. til 180,40 kr. Også Jyske Bank-aktien havde fremgang med et lille løft på 0,3 pct. til 298,50 kr.

- Bankerne kommer generelt godt igen. De får et pænt comeback efter en sværd periode. Især de nordiske banker har været udsatte, efter at flere udenlandske analytikere har set med skepsis på dem på grund af manglende vækst på toplinjen, forklarede Martin Munk, senior aktierådgiver i Jyske Bank, tidligere over for Ritzau Finans.

Selv om energisektoren havde en god dag på det europæiske kontinent på grund af en lille stigning i olieprisen på omkring 2 pct., var A.P. Møller-Mærsk at finde i bunden af det danske eliteindeks - dog med beskedne stigninger.

- Det kan undre, at Mærsk ikke stiger sammen med olieprisen, fordi Mærsk ofte performer sammen med olien. Men man kan jo diskutere, om det er rigtigt, at den normalt gør det, fordi det egentlig både er positivt og negativt for Mærsk med en stigende oliepris. For Maersk Oil er det selvfølgelig positivt med stigende oliepriser, men for Maersk Line, der er storforbruger af olie, er det omvendt negativt, forklarer Mads Zink.

Konglomeratets B-aktie steg 0,7 pct. til 9110 kr.

Vestas havde ugens første dage nydt godt af klimaaftalen, der blev forhandlet på plads ved COP21 i Paris i weekenden. Tirsdag fik vindmølleproducenten desuden forlænget en serviceaftale i Polen med 14 år, så aftalen om overvågning og service af fire polske vindparker nu løber i sammenlagt 20 år. Vestas-aktien steg med 2,1 pct. til 455,50 kr.

Ligesom olieprisen - når man ser over lidt længere sigt - er priserne på metaller dalet. Det har blandt andre presset FLSmidth, som er faldet i otte ud af de seneste ni dage. Kobberpriserne rettede sig imidlertid også lidt tirsdag. Uagtet lukkede FLSmidths aktie med et fald på 0,6 pct. til 231,80 kr., efter at den også over de foregående ni dage var faldet fra 257,50 kr.

Bryggerigiganten Carlsberg havde medgang fra finanshuset Exane BNP Paribas, der tirsdag hævede kursmålet for aktien til 690 kr. fra 610 kr., mens anbefalingen "outperform" blev fastholdt. Carlsberg-aktien løftedes 3 pct. til 584 kr.

Også Coloplast fik løftet kursmålet - nemlig til 660 kr. fra 630 kr. af Nordea. Anbefalingen lød uændret "køb". Aktien steg med 2,9 pct. til 544 kr.

Uden for eliteaktieindekset havde investeringsselskabet Speas aflagt regnskab for tredje kvartal efter børslukketid mandag. Regnskabet viste et underskud i tredje kvartal på 3,7 mio. kr. før skat. Selskabet fastholdt dog sine forventninger til 2015/16 om et langsigtet egenkapitalafkast på 8-9 pct. Aktien faldt 0,3 pct. til 16.450 kr.

Analysenyt var der også i forhold til SAS. Finanshuset Citigroup var blevet mindre optimistisk på vegne af det skandinaviske flyselskab, som nu blot fik anbefalingen "neutral" mod tidligere "køb". Aktien i SAS, der kommer med regnskab for det forskudte regnskabsår 2014/15 onsdag morgen kl. 8.00, dykkede 3,4 pct. til 17,20 kr.

Land & Leisure, der blandt andet udlejer ferieboliger gennem Danland, kunne i sit årsregnskab glæde sig over fremgang i omsætningen og indtjeningen i det forløbne år. Selskabets B-aktie raslede ned med 12,8 pct. til 4,75 kr., mens A-aktien steg med 6,1 pct. til 5,20 kr.