Aktier: Mærsk og Carlsberg til bunds efter regnskaber

Aktierne i A.P. Møller-Mærsk og Carlsberg placerer sig alle i bunden af C20 Cap-indekset onsdag morgen, efter at de to selskaber har afleveret tal for henholdsvis andet kvartal og første halvår

Arkivfoto. (Foto: Axel Schütt/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt

Dommen over Mærsk er umiddelbart et kursfald på 0,8 pct. til 12.970 kr. for B-aktien efter et regnskab, der var påvirket af store nedskrivninger, men ellers var stort set som ventet på de øvre linjer.

Carlsberg tog omvendt stort set alle analytikere på sengen ved at levere en indtjening, der var klart over det ventede, selv om omsætningen ikke helt kunne følge med analytikernes estimater, men regnskabet takseres til et indledende fald på 2 pct. til 679,50 kr. for bryggeriaktien, idet Carlsberg venter svagere takter i andet halvår.

Overordnet set er de danske aktier ellers kommet godt i gang med onsdagens handel, og C20 Cap-indekset stiger samlet med 0,2 pct. til 1169,35.

Mærsk leverede i andet kvartal en omsætning på 9604 mio. dollar mod ventet 9607 mio. dollar blandt analytikerne ifølge estimater fra Ritzau Estimates.

Driftsresultatet før renter og skat samt af- og nedskrivninger (EBITDA) steg til 2059 mio. dollar i perioden, mens analytikerne havde regnet med 2071 mio. dollar på den post.

Med til at trække op var en klar bedring i containerrederiet Maersk Line, mens nedskrivninger på 700 mio. dollar - primært i Maersk Tankers - gav et underskud på bundlinjen på 264 mio. dollar.

Samtidig kunne Mærsk oplyse, at det hackerangreb, som selskabet var udsat for i slutningen af juni, formentlig kommer til at koste 200-300 mio. dollar - svarende til 1,3-1,9 mia. kr. Det tab bogføres dog først i tredje kvartal.

CARLSBERGS INDTJENING TRUMFEDE FORVENTNINGERNE

Bryggeriet Carlsberg leverede over forventning på indtjeningen, men til gengæld skuffede salget.

Omsætningen blev i første halvår 31.765 mio. kr. mod ventet 32.392 mio. kr. blandt analytikerne ifølge Ritzau Estimates. Til gengæld steg driftsresultatet (EBIT) før særlige poster til 4125 mio. kr. fra 3448 mio. kr. i første halvår sidste år.

Analytikerne havde ventet et resultat på 3921 mio. kr. Indtjeningen var bedre end ventet på samtlige geografiske områder.

VESTAS BLÆSES FREM AF STOR ORDRE

I toppen af C20 Cap-indekset stiger Vestas med 1,2 pct. til 611 kr., efter at vindmølleproducenten har bekræftet en markant ordre på det mexicanske marked på hele 424 megawatt (MW).

Ordren er tidligere annonceret som betinget, men er nu kategoriseret som fast og ubetinget, og det er vigtigt for det danske selskab, lyder det fra Jacob Pedersen, der er analysechef hos Sydbank.

»Det er en rigtig god ordre. 424 megawatt er ikke hverdagskost for Vestas, men det centrale er markedet, som det sker på, for det sidder Siemens Gamesa på.«

»Det er rigtig vigtigt, at Vestas sætter et tungt aftryk, for markedet er vigtigt, og det vil i fremtiden blive endnu vigtigere for udbygningen af vindkraft,« siger Jacob Pedersen.

MASSER AF REGNSKABER

Regnskaber har der også været fra it-selskabet NNIT, fra ALK-Abelló, rederiet Torm og Salling Bank.

NNIT belønnes efter sine tal med en stigning på 1 pct., mens ALK-Abelló omvendt sendes ned med 1 pct. Salling Bank stiger marginalt, mens Torm falder marginalt.

Mere regnskabsaktivitet er der også i C20 Cap-indekset senere på onsdagen, hvor medicoselskabet Coloplast afleverer tal for sit tredje kvartal 2016/17.

Analytikerne venter ifølge Ritzau Estimates en omsætning på 4015 mio. kr. mod 3686 mio. kr. i tredje kvartal 2015/16.

Driftsresultatet (EBIT) før særlige poster ses stige til 1329 mio. kr. fra 1201 mio. kr.

Coloplast-aktien stiger inden regnskabet med 0,5 pct. til 557 kr.