Aktier: Gældstyngede schweizere rystede frygten af sig

Der var feststemning på de europæiske børser mandag, hvor der var størst medvind til mineselskaberne anført af schweiziske Glencore, som de seneste uger har været under pres.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Glencore var i sidste uge spået på randen af konkurs, og aktien dykkede så sent som sidste mandag hele 30 pct. på en dag, men siden har selskabet afvist spekulationerne, og investorerne har reageret positivt ved at sende aktien op.

Det fortsatte mandag, hvor blandt andre finanshuset Bernstein var på banen med en analyse, hvor det afviste, at selskabet skulle være i finansielle problemer.

Glencore-aktien steg mandag 16,7 pct., og det gav en plads i toppen af det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks, som steg 2,8 pct.

Fremgang - dog knap så stor - var der også til Arcelormittal, der er verdens største stålproducent.

Koncernens administrerende direktør var ude at sige, at han forudser, at efterspørgslen på stål vil stige i Europa. Sammen med en købsanbefaling fra Citigroup gav det anledning til en stigning på 8,2 pct.

I den helt modsatte grøft havde den tyske gødningsproducent K+S en af de dage, som gerne må gå i glemmebogen.

Selskabets aktie dykkede hele 24,7 pct., efter at amerikanske Potash Corp. har trukket et tilbud om at købe selskabet for 7,85 mia. euro tilbage.

Potash begrunder det droppede køb med fald i råvarepriser og dyk på aktiemarkederne, men også manglende engagement hos ledelsen hos K+S talte imod, skrev Bloomberg.

I de mere hjemlige himmelstrøg meddelte Telenor, at det vil af med sin aktiepost på 33 pct. i den russiske mobilkoncern Vimpelcom. Aktien steg 3,5 pct.