Glencores sidste milliardær ryster ikke på hånden

Der har været stærkt svind i den milliardformue, som Ivan Glasenberg har tjent som chef og storaktionær i den nu belejrede råvaregigant Glencore. Men han ryster ikke på hånden.

Råvaregiganten Glencores topchef, Ivan Glasenberg, er overbevist om, at Glencore vil komme igen stærkere end nogensinde. Foto: Arnd Wiegmann /Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et år er lang tid på finansmarkederne. For den britisk-schweiziske råvaregigant Glencore er forskellen minus 65 pct. af markedsværdien.

Særligt intensivt har det været den seneste uge, hvor frygten for, hvad nogle har kaldt råvarebranchens svar på Lehman Brothers, har fået Glencores aktiekurs til at kure op og ned i samme mavesugende tempo som den mest frygtindgydende rutsjebane.

Men på rutsjebanen sidder Ivan Glasenberg, Glencores hårdkogte topchef, med is i maven og insisterer på, at der primært er tale om markedernes overdrevne reaktion baseret på frygt og hedgefondes spekulation i råvarepriserne.

»I sidste ende vil de fundamentale markedsrealiteter slå igennem,« fastholder han. Ikke for intet bærer han tilnavnet »Ivan den grusomme«.

Kureturen er drevet af milliardgæld og underskud oven i prisdyk på råvarer og frygten for et større dyk i Kinas økonomi – og dermed i efterspørgslen efter råvarer som kul og kobber, som Glencore har gjort sig til verdensmester i.

Tilsættes spørgsmålet om, hvornår verdens centralbanker sætter deres renter op - og dermed gør det endnu dyrere for Glencore at sidde i gæld – så begynder det at ligne en tidsindstillet bombe.

Men altså ikke ifølge Glasenberg. Glencore vil komme igen »stærkere end nogensinde før«.

Reduceret milliardær

Ivan Glasenberg var blandt en lille inderkerne, der blev dollarmilliardærer, da Glencore i 2011 gik på børsen og blev vurderet til en markedsværdi på godt 60 mia. dollar. Glasenberg selv ejede da 16 pct. af Glencore og blev anslået til en formue på ni ma. dollar.

»Det vil ikke forandre mit liv,« sagde han dengang. Penge var ikke målet, men midlet.

Han havde været med, siden firmaet blev ledet af den oprindelige grundlægger, Marc Rich, der var både berømt og berygtet for at handle med råvarer – og for generelt ikke at have moralske kvaler ved at handle med alverdens slyngelstater. Den slags kvaler har Glasenberg heller ikke.

Senere var den sydafrikansk fødte Glasenberg blandt den inderkerne, der tvang Marc Rich ud og overtog kontrollen med det, der omdøbt til Glencore blev verdens største råvarehandler.

Som topchef styrede Glasenberg overtagelsen af minegiganten Xstrata, så Glencore nu både producerer og handler med en række af verdens vigtigste råvarer.

I dag har kun to af de oprindelige seks Glencore-milliardærer stadig en ticifret formue. Ifølge Forbes er Glasenberg nu nede på 2,1 mia. dollar – et tab på syv mia. dollar i de sidste fire år.

Glencores tidligere aluminiumschef, Gary Fegel, kan også stadig snige sig op på 1,1 mia. dollar. Men han solgte sine aktier allerede kort tid efter børsintroduktionen.

Glasenberg ejer i dag 8,5 pct. af Glencore og bliver i hvert fald foreløbig på rutsjebanen.