Aktier: Chr. Hansen tager føring i positivt C20

Chr. Hansen går mod weekend i godt aktietempo og fører an i C20 Cap, der også generelt er præget af positiv stemning på ugens sidste handelsdag.

Efter 15 minutters handels stiger indekset 1,0 pct. til 965,99 point.

Også på de andre europæiske aktiemarkeder bygger handlerne videre på torsdagens positive momentum, hvor de fleste indeks på kontinentet steg pænt efter at være startet ugen med tre negative dage.

Chr. Hansen-aktien ligger øverst i det danske eliteindeks med en fremgang på 2,3 pct. til 366,80 kr. Der er ellers ingen særlige nyheder ude om selskabet, men investorerne varmer muligvis op til årsregnskabet næste uge fra ingrediensproducenten.

Novo Nordisk er også med i den gode ende. Medicinalgiganten har indlicenseret pilleteknologi fra amerikanske Emisphere, som i forvejen har samarbejdet med Bagsværd-selskabet siden 2008. Det udløser både en straksbetaling på 92 mio. kr. og potentiale for mere end 1,3 mia. kr. i fremtidige betalinger til Emisphere. Novo-aktien stiger 1,3 pct. til 351,60 kr.

Både William Demant og GN Store Nord er igen i fokus fredag i forbindelse med sidste dag af den europæiske høreapparatmesse EUHA i Nürnberg, hvor alle i branchen viser produkter og teknologier frem. De to aktier starter dog dagen relativt anonymt i C20 med stigninger på 0,5 til 0,8 pct.

Vestas leverede torsdag aften seneste ordre i selskabets gunstige høst i USA. 72 vindmøller af 2 megawatt (MW) skal selskabet levere til et projekt i Michigan, og med den aftale er Vestas nu oppe over 6000 MW i annoncerede ordrer hidtil i år - eller 62 pct. mere end på samme dato sidste år.

Senere fredag vil Vestas-iagttagere også kunne følge med i nyt fra branchen i form af regnskabet fra amerikanske General Electric, der står bag en af Vestas' største rivaler, GE Wind. Regnskabet ventes tidligt på eftermiddagen dansk tid.

Vestas-aktien stiger 1,4 pct. til 380 kr. i den tidlige handel.

Mærsk-aktierne er til gengæld sunket til bunds i C20 Cap med en stort set uændret udvikling i forhold til torsdag. Aktierne er da også faldet støt hele ugen, og en B-aktie koster nu 10.720 kr., eller knap 6 pct. under niveauet fra slutningen af sidste uge. Fredag morgen er der nyt fra APM Terminals, der har købt de resterende 39 pct. af havneselskabet Grup Maritim TCB, som APMT blev hovedaktionær i så sent som starten af september.

Desuden viser seneste opgørelse fra rateindekset SCFI, at prisen på containerfragt fra Asien til resten af verden i snit steg 6,5 pct. denne uge - den bedste udvikling siden slutningen af juli for fragtpriserne.

NKT-konkurrenten Nexans, der producerer kabler ligesom NKT Cables, har fredag aflagt salgstal for tredje kvartal. Her har det europæiske og nordamerikanske marked været udfordrende, og omsætningen faldt en anelse, målt ved konstante metalpriser. NKT-aktien starter fredagen 0,3 pct. højere i 370,50 kr.

Et af fondsbørsens mindre selskaber, SSBV-Rovsing, kom også sent torsdag med nyt: Rumteknologiselskabet har fået en ordre fra Airbus om at udvikle et system der skal bruges til at udvikle Juice-satellitten, der skal udforske Jupiters måner. Kontrakten har en potentiel størrelse på 1 mio. euro, og det udløser fondsbørsens største stigning: 7,3 pct. stiger Rovsing til 0,161 kr.

SAS har inden for den seneste uge annonceret otte nye ruter til sommertrafikprogrammet 2016. Men samtidig ”glemte” SAS at fortælle, at det skandinaviske flyselskab til gengæld lukker ni ruter i 2016. Det skriver branchesitet Check-in.dk. SAS ligger uændret i 12,50 kr. på børsen i København.

Brøndby IF får nu endelig de penge, italienske Palermo har skyldt for salget af angriber Simon Makienok i 2014. Pengene - som vurderes at være et tocifret millionbeløb - har længe været savnet i klubkassen, som måtte polstres med et lån fra bestyrelsesformand Jan Bech Andersen. Brøndby-aktien stiger 0,7 pct. til 1,48 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk