»En velbevaret hemmelighed«

Erling Daell bor på Frederiksberg og arbejder i Sverige som direktør for Harald Nyborg og Jem & Fix. Herved får han det bedste af to verdener - og en økonomisk gevinst.

Erling Daell pendler hver dag fra København, hvor han bor, til Malmø, hvor han arbejder, ved at køre over Øresundsbroen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

»Det er en fin, velbevaret hemmelighed. Så jeg burde egentlig slet ikke afsløre den.«

Erling Daell smiler lidt ved tanken, mens han trasker rundt i sin store lyse lejlighed på Frederiksberg med en skål havregrød i den ene hånd og en ske i den anden.

»Det er da underligt, at der ikke er mere end 200-250 mennesker, der pendler fra København til Malmø, for det ville jo være økonomisk favorabelt for rigtig mange. Men jeg værdsætter selvfølgelig, at der ikke er så meget trængsel, når jeg kører på arbejde om morgenen. Der kører bilerne jo primært den anden vej.«

Erling Daell behøver kun at afsætte godt tre kvarter til at komme fra hjemmet på det centrale Frederiksberg til Löddeköpinge 30 kilometer nord for Malmø, hvor han arbejder som direktør for Harald Nyborg og Jem & Fix. Da han i 1999 skulle starte Harald Nyborg op i Sverige, valgte han dog i første omgang at flytte til Malmø.

»Så kunne jeg få de svenske reklamer ind ad brevsprækken og på alle andre måder leve og opleve landet som en svensker i stedet for som en turist,« siger Erling Daell, der boede i Malmø centrum i tre år.

Det bedste af to verdener

Da Øresundsbroen stod færdig for ti år siden, betød det dog pludselig ikke længere så meget, hvor han boede. I 2002 flyttede Erling Daell derfor tilbage til København.

»På den måde kunne jeg få det bedste af to verdener: Ønskejobbet i Sverige og samtidig alt det, København har at byde på i form af koncerter, udstillinger og kunst - og ikke mindst nærheden til familie og venner.«

De sidste par år, hvor han boede i Sverige, mærkede han også, hvordan mange ting blev lettere med broen.

»Det føltes ikke længere som en rejse at tage en tur til København. Bevidstheden om at man til enhver tid kunne besøge familie og venner betød, at jeg følte mig mindre i udlandet.«

Til sidst besluttede han sig dog alligevel for at flytte til København - primært fordi det rent skatteteknisk bedre kunne betale sig for ham. Når man dagligt pendler fra en bopæl i Danmark til arbejdet i Sverige, er man nemlig begrænset skattepligtig og kan således beskattes med en særlig indkomstskat, den såkaldte SINK-skat, som kun er på 25 procent. Til gengæld får man ikke noget fradrag.

»Så hvis man har en mellemindkomst eller opefter, er det faktisk rigtig fornuftigt at bo i Danmark og arbejde i Sverige,« siger Erling Daell.

Ulempen ved at flytte til København var til gengæld den høje broafgift, som Erling Daell mener, er et udtryk for en lidt for kortsigtet tankegang.

»Jeg tror, man for alvor ville kunne sætte gang i integrationen og erhvervslivet på tværs af sundet, hvis broafgiften blev sat ned,« siger Erling Daell, før han sætter sig ind i firmabilen med de svenske nummerplader og triller ud af indkørslen.

Kursen er sat østpå. Små 45 minutter senere er han fremme i Löddeköpinge.