Vores kurser er kedelige

Vores firma har arrangeret en række interne kurser, som vi skal deltage på. Jeg har nu deltaget på to ud af fire kurser, hvor vi har brugt næsten hele tiden på at høre på oplæsning fra PowerPoint billeder. Oven i købet for det meste oversættelser fra vores amerikanske moderselskab. Det er dødsens trist. Jeg vil gerne kunne give en konstruktiv kritik inden jeg for tredje gang sætter mig i klasseværelset, og har brug for inspiration til det. Philip

Kære Philip,

Lad mig tage udgangspunkt i, at der må være nogle budskaber, som moderselskabet ønsker at delagtiggøre jer i.

Nu er det jo langt fra givet, at man skal anvende en PowerPoint præsentation, men da det er dit hovedspørgsmål, tager jeg udgangspunkt i det. Så hvordan kan man gøre en PowerPoint præsentation mere engagerende?

1. Begræns antallet af slides til det absolut minimale.

2. Undgå at anvende "bullet points", som lægger op til den oplæsning, som du omtaler. Hellere nogle få vigtige hovedpunkter, som hver får sin side end en masse ligegyldigheder.

3. Hvis der er behov for skriftlig information, så send det til deltagerne inden kurset, og anvend tiden på at diskutere uklarheder eller usikkerheder.

4. Anvend kun slides med et "pædagogisk" indhold. Det vil sige anvend grafik, fotos og andet til at skabe opmærksomhed omkring de vigtigste budskaber.

5. Skab mulighed for aktiviteter: øvelser, diskussioner, gruppearbejder og lignende.

6. Sørg for at de budskaber, som virksomheden ønsker at få ud til medarbejderne, bliver sat i forhold til de aktiviteter, som er en del af medarbejdernes jobudførelse. Gør undervisningen anvendelig.

7. Få gennemført en vurdering blandt deltagerne om den måde de første kurser har været gennemført på. Udarbejd et spørgeskema der både inddrager relevansen af indholdet, undervisernes kompetencer og deres kvaliteter som instruktører, muligheden for at anvende kurset i hverdagen, samt give plads til at man åbent kan tilføje andre vurderinger.Men der er noget der tyder på, at man har grebet hele kursusrækken meget forkert an.

Det kunne være en hjælp at få assistance fra en konsulent, der ved hvordan man designer kurser under hensyntagen til konkrete mål.

Det I er i gang med lyder som spild af ressourcer.Med venlig hilsen

Claus Hellmann Hansen