Virksomheder udnytter ftalat-forskrækkelse

Nogle virksomheder slår plat på de sundhedsrisici, der er forbundet med nogle typer af de plastblødgørende ftalater.

Virksomhederne forsøger at få andre virksomheder til at investere i nyt produktionsudstyr under henvisning til at deres produkter er fri for ftalaterne, skriver Idag.dk.

Ifølge portalen er plastbranchen træt af debatten om ftalater, som den finder unuanceret. Derfor opfordrer branchen de forbrugende virksomheder til at undersøge deres produkt inden de falder for de ftalatfrie produkters rosende omtale.

Ftalaterne er nemlig ikke bare ét kemisk stof, men mange forskellige slags, der varierer i styrke og effekt.

- Som med PVC for nogle år siden, er ftalater i den offentlige debat blevet en generel betegnelse, som mange forbrugere og derfor virksomheder er lidt bange for. Og det er ikke helt fair. Inden for ftalat-området er der forskellige typer, der bruges til mange forskellige slags plastprodukter, siger Ole Grøndahl Hansen, der er direktør i PVC Informationsrådet, der er en del af den europæiske interesseorganisation af plastproducenter.

Et af de områder, som i den senere tid er blevet debatteret inden for industrien, er fødevarer og berøring med ftalater. Ole Grøndahl Hansen understreger, at det også her er utrolig vigtigt at skelne mellem hvilke ftalater, der er tale om.

- Der laves megen plat på firmaernes nervøsitet i øjeblikket. Så inden virksomheder investerer i nye ftalat-frie produkter, der er dyre og måske ikke ordentligt afprøvede, skal de tjekke deres nuværende produkter og produktionsudstyr i forhold til de nye restriktioner og grænseværdier, siger han til Idag.dk.

EU barsler med nye regler om ftalater og fødevarer, der kan give en større nuancering på området. Reglerne forventes klar i løbet af marts.

Kilde: Idag.dk.