Vindenergi styrket i DONG - men energipriserne svigter

Vindenergiforretningen haler fortsat ind på olie- og gasdelen af DONG. Sidstnævnte er dog stadig den største indtjeningsdriver i DONG i et år, hvor energipriserne svigtede på alle fronter.

Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvor menig mand jubler over de lave olie og elpriser, så er det bestemt ikke noget, der får de store smil frem hos DONG i Gentofte.

Hvis man bladrer om på side 32 i DONGs årsrapport kan man se opgørelsen over det, som bestyrelsesformand Thomas Thune Andersen tidligere har identificeret som risikoparameter nummer ét i DONG: Energipriserne.

I forhold til hvilke priser det lykkedes DONG at realisere i 2013, er man gået tilbage på samtlige parametre. Der er ganske enkelt ikke ét eneste punkt, hvor energipriserne har været med koncernen i år.

Eneste undtagelse er gevinsten ved at drive gaskraftværket i Holland. Og lidt tragikomisk er det steget fra minus 3,8 til minus 2,6. Så DONG betaler altså stadig penge for at producere el i Holland.

»Vi agerer i et uforudsigeligt energimarked og har fortsat mange slag, som skal vindes,« skriver Henrik Poulsen i sin kommentar til årsrapporten.

Mere forudsigeligt var det dog, at Wind Power-divisionen i DONG, der for fremtiden kun vil indeholde havvind, gik frem. Tendensen de foregående år har været en stigning i såvel omsætning som driftsresultat. Det blev dog ikke tilfældet i år, hvor omsætning dalede, men driftsresultatet steg til gengæld.

Dermed kommer 37 procent af DONG indtjening nu fra vindenergi mod 29 procent sidste år.

Olie- og gasdivisionens nedskrivninger er den helt store nyhed i dagens regnskab, men på driftssiden klarer DONG-benet sig godt. Driftsresultatet er steget med over en milliard og udgør nu 52 procent af koncernens driftsindtjening.

Kraftsværksdivisionen, Thermal Power, har som ventet mønstret sit dårligste resultat i mindste fem år. Man har dog haft et stærkt fjerdekvartal, hvor indtjeningen rundt regnet har været den samme som årets første tre måneder til sammen.