DONG nedskriver 6,6 milliarder efter oliefald

DONG Energy har netop udgivet årsrapport, hvor man nedskriver næsten syv milliarder efter oliens voldsomme dyk. Den underliggende drift er dog sund.

DONG nedskriver 6,6 milliarder efter oliefald. DONG Energy udgav årsrapport, hvor man nedskriver næsten syv milliarder efter oliens voldsomme dyk. Den underliggende drift er dog sund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Topchef i DONG Energy, Henrik Poulsen, har netop offentliggjort sit tredje årsregnskab i spidsen for Danmarks største energiselskab. Årsregnskabet skæmmes af store nedskrivninger på 6,6 milliarder kroner som følge af den faldende oliepris:

»Det markante fald i olie- og gaspriserne var den primære årsag til, at vi nedskrev 6,6 mia. kr. efter skat på en række af vores olie- og gasfelter. Årets resultat blev derfor et tab på 5,3 mia. kr.,« siger administrerende direktør,  Henrik Poulsen.

Årsregnskabet viser en omsætning på 67 milliarder, en driftsindtjening på 16,3 og en bundlinje med et underskud på 5,2 milliarder som følge af de store nedskrivninger. Det er dermed DONG dårligste bundlinje i mindst fem år.

Det skal holdes op imod årsregnskabet for 2013, hvor DONG havde en omsætning på 73,1 milliarder kroner, et driftsresultat på EBITDA-niveau på 15 milliarder, men samtidigt et underskud på 993 mio. kroner.

Det helt store lyspunkt i regnskabet er dog den underliggende drift, der er styrket markant gennem 2014. Således er pengestrømmende fra driftsaktiviteter for DONG Energy steget til 15 milliarder mod 9,7 i 2013

»Forbedringen skyldtes primært en frigivelse af pengebindinger i arbejdskapital, lavere renteomkostninger samt den forbedrede driftsindtjening,« skriver DONG, hvor topchef Henrik Poulsen ligeledes fremhæver, at DONG har styrket sin driftsindtjening med ni procent:

”Driftsindtjeningen steg med 9% til 16,4 mia. kr. trods en betydelig negativ effekt fra faldende olie- og gaspriser. Den stigende indtjening kom fra koncernens markedsledende position inden for havvind og en rekordhøj produktion af olie og gas,« siger koncernchefen.

Den nyvalgte bestyrelsesformand, Thomas Thune Andersen, bakker sin direktør op i betragtningerne om den positive underliggende drift:

»På bestyrelsens vegne vil jeg gerne takke DONG Energy’s dygtige medarbejdere og ledelse for de flotte resultater, der er opnået i 2014. Med undtagelse af de primært markedsprisafledte nedskrivninger, vi måtte tage i vores E&P-forretning, er udviklingen i koncernens resultater for 2014 tilfredsstillende,« skriver Thomas Thune Andersen i årsrapporten.