Vestas har fyldt ordrebogen

Verden vil have vindmøller. Efterpørgslen er så stor, at Vestas slet ikke kan følge med.

Ved udgangen af første halvår havde Vestas faste og ubetingede ordrer på i alt 4535 MW mod ca. 4400 MW ved udgangen af marts i år. Dermed er ordrebogen øget med ca. 3 pct. på tre måneder.

Faktisk er efterspørgslen så stor, at mangel på komponenter hindrer Vestas i at vokse så meget, som koncernen gerne vil - og som såvel ny kapacitet som produktivitetsforbedringer ellers åbner rum for. Rent faktisk er Vestas i den situation, at koncernen ikke kan udnytte sin kapacitet fuldt ud, påpeges det i delårsrapporten for vindmøllekoncernen.

- Det er derfor glædeligt, at mange leverandører og underleverandører er begyndt at investere i ny kapacitet, om end disse udvidelser typisk stadig er utilstrækkelige til at sikre, at udbuddet matcher efterspørgslen på kort og mellemlangt sigt. Som markedsleder har Vestas sat sig i spidsen for den nødvendige opgradering af industriens professionelle niveau, noterer koncernen.

Af ordrebogen tegner Europa og Nord- og Sydamerika sig for henholdsvis 2400 MW og knap 1500 MW mod henholdsvis ca. 2400 MW og 1400 MW for tre måneder siden.

I alt er der i andet kvartal produceret og afskibet vindmøller med en samlet kapacitet på 1090 MW mod 1005 MW i samme kvartal året før, mens der ved udgangen af juni var møller under færdiggørelse med en samlet kapacitet på 1856 MW mod 1594 MW ved udgangen af marts.

RB-Børsen