Vestager: Godt med Facebook-undersøgelse

EUs konkurrencekommissær bifalder den tyske undersøgelse af, om Facebook i kraft af sin størrelse har presset brugerne til at acceptere urimelige eller ulovlige brugerbetingelser.

EUs konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, bifalder den tyske undersøgelse af Facebook. Arkivfoto: Olivier Hoslet, EPA/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er til gavn for alle, at de tyske konkurrencemyndigheder overraskende er gået i clinch med Facebook for at undersøge, om det sociale netværk har misbrugt sin størrelse til at overtræde databeskyttelseslovgivningen.

Det siger EUs konkurrencekommissær, danske Margrethe Vestager.

»Det skal ikke kun være Kommissionen, der skal gøre ting, som er nye i forhold til at udvikle konkurrencelovgivningen. De (tyskerne, red.) er fuldtud i stand til at foretage undesøgelsen. Og eftersom de både håndterer det ud fra et tysk og europæisk perspektiv, gør de det på en måde, som er til gavn for alle,« sagde Margrethe Vestager ifølge flere medier.

De tyske konkurrencemyndigheder, Bundeskartellamt, indledte i sidste uge en officiel undersøgelse af, om Facebook i kraft af sin størrelse har presset brugere til at acceptere urimelige eller ligefrem ulovlige brugerbetingelser, fordi de ellers ikke kunne bruge Facebook.

Undersøgelse koordineres

Facebook siger, at al lovgivning bliver overholdt.

Facebook fik dog tidligere i år en bøde på 100.000 euro for ikke i netop sine brugerbetingelser i Tyskland at have oplyst brugerne ordentligt om, hvordan de brugte de oplysninger og billeder kommercielt, som folk lægger på Facebook.

EU-Kommissionen har selv sat en undersøgelse i gang af en række internationale selskaber som Google, Amazon og Apple, der mistænkes for skatteunddragelse ved at sende indtægter rundt til andre europæiske lande, end hvor de stammer fra, og for at have fået ulovlige skatteaftaler med enkelte lande i EU.

De første bøder til kaffekæden Starbucks og bilproducenten Fiat er allerede faldet.

Bundeskartellamt har meddelt, at undersøgelsen i Tyskland koordineres med EU-Kommissionen samt konkurrencemyndigheder og datatilsyn i EU.