Facebook lover at afregne skat i Storbritannien

Fra april vil salg i Storbritannien blive bogført i Storbritannien og ikke i Irland, siger Facebook. Politikere er overrasket over meldingen.

Internetgiganten Google indvilligede i februar i at betale 130 millioner pund i ekstraskat til den britiske statskasse. Nu ændrer Facebook regnskabspraksis og vil fremover bogføre britisk salg i sine britiske regnskaber. Arkivfoto: Adrian Dennis, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: ADRIAN DENNIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook ændrer nu på sine regnskabsmetoder, så salg til større britiske kunder fra april ikke længere kører via Facebooks kontor i Irland, hvor selskabsskatten er lavere.

Det sker i lyset af de britiske skattemyndigheders skærpede kamp for at sikre, at der betales skat i Storbritannien af salg, som foregår i landet.

»I lyset af ændringerne til skatteloven i Storbritannien føler vi, at denne ændring vil skabe gennemsigtighed i Facebooks forretning i Storbritannien. Fra begyndelsen af april vil britiske salg håndteret af vores britiske hold blive bogført i Storbritannien, ikke i Irland,« hedder det i en udtalelse fra Facebook op til weekenden.

Udmelding rejser politisk kritik

Irland har en af EUs laveste selskabsskatter og har derfor gennem årene tiltrukket masser af internationale virksomheder, som har placeret deres europæiske hovedsæde her. EU-landenes skattemyndigheder har siden 2014 arbejdet på at stramme lovgivningen, så datterselskaber betaler skat i det land, hvor de arbejder.

Både britiske og internationale skatteregler kræver, at man bogfører salget i det land, hvor salget sker, og derfor rejser Facebooks udmelding »flere spørgsmål, end den besvarer«, siger Caroline Flint, medlem af oppositionspartiet Labour, til nyhedsbureauet Reuters.

»Facebook forsøger at forbedre virksomhedens ry, men ved at gøre det ser de ud til at have bekræftet, at den britiske stab foretog salg i Storbritannien men kunstigt overførte den indtægt, som om den var skabt hos Facebook i Irland,« siger hun.

Google-aftale også under kritik

Internetgiganten Google betalte i januar 130 millioner pund eller 1,25 milliarder kroner tilbage i skat og renter til den britiske statskasse og lovede tilsvarende at ændre sin bogføringspraksis. Aftalen er dog blevet bredt kritiseret for at være alt for billig, selv om finansminister George Osborne kaldte den »en stor succes«. Google havde i 2005-2015, som aftalen omfatter, en omsætning i Storbritannien på omkring 24 milliarder pund, viser beregninger fra Public Accounts Committee, som holder snor i det offentlige forbrug og derfor har kritiseret skattemyndighederne for at indgå aftalen.

Facebook rapporterede i 2014 et tab på 28 millioner pund og en skattebetaling på blot 4.327 pund. Facebook har ikke oplyst, hvor store indtægter det børsnoterede, amerikanske selskab har i Storbritannien. Facebook sender - modsat Google og IT-giganten Apple - alt overskud fra sine aktiviteter ude i verden tilbage til USA, som har den højeste selskabsskat i verden. Dette betyder dog ikke store skatteindbetalinger, fordi Facebook har tab på milliarder af dollars, viser Reuters' gennemgang af regnskaberne.

Google har to selskaber i Irland og sender store betalinger via Holland til et selskab, som er indregistreret på Bermuda. Google Netherlands Holdings BV sendte i 2014 10,7 milliarder euro gennem Holland til Bermuda, viser offentligt tilgængelige regnskaber.

Frankrig krævede for tre uger siden, at Google betaler 1,6 milliarder euro tilbage i skat.

De internationale selskaber har alle hele tiden sagt, at de overholder den eksisterende skattelovgivning.