Tysk konkurrencesag om misbrug truer Facebook

De tyske konkurrencemyndigheder har onsdag indledt en undersøgelse af, om Facebook er blevet så stor, fordi det børsnoterede selskab overtræder databeskyttelseslovgivningen.

Spørgsmålet er, om Facebook er blevet så stor, fordi det arbejder med ulovlige brugerbetingelser. Det vil de tyske konkurrencemyndigheder nu undersøge. Arkivfoto: Jonathan Nackstrand, AFP/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Facebook bliver nu underkastet de tyske konkurrencemyndigheders skarpe lup for muligt misbrug af sin dominerende stilling.

Bundeskartellamt har onsdag morgen indledt en undersøgelse af Facebook som følge af mistanken om, at verdens største, sociale netværk har gjort sine brugerbetingelser så svære at forstå, at mange ikke kan gennemskue, hvad de siger ja til, hvorefter de hvert minut lægger milliarder af personlige oplysninger og andre data ind i det børsnoterede Facebooks enorme databaser. Hvis der er en sammenhæng med Facebooks størrelse i dag, kan der ifølge myndighederne blive indledt en konkurrencesag mod Facebook.

Mulige lovovertrædelser undersøges

Undersøgelsen gælder både Facebooks amerikanske moderselskab, det irske datterselskab, som er hovedselskab for Facebooks aktiviteter i Europa, og Facebook Germany GmbH, som har hovedsæde i Hamburg.

Facebooks brugerbetingelser strider muligvis mod lovgivningen om privatlivets fred på grund af Facebooks dominerende stilling.

»Markedsbeherskende virksomhed medfører særlige forpligtelser. Dertil hører også at anvende passende brugerbetingelser, såfremt de er relevante for markedet,« siger direktør Andreas Mundt fra Bundeskartellamt i en udtalelse om undersøgelsen.

Spørgsmål til brugerbetingelserne

Facebook samler i stort omfang personlige data ind om sine brugere og kan dermed opbygge et meget detaljeret billede af brugerne, hvilket kan bruges til tæt målretning af annoncer. Den tyske undersøgelse skal afklare, »om forbrugerne er blevet tilstrækkeligt informeret om typen og omfanget af dataindsamlingen«, meddeler Bundeskartellamt.

Andreas Mundt har tidligere i år luftet muligheden for en sådan undersøgelse og for fremover, når man ser på konkurrenceforhold, at se på virksomheders viden gennem data om folk. Dette forhold skal tages med i betragtning også ved opkøb og fusioner, gjorde han klart i et interview.

Facebook har meddelt, at selskabet er overbevist om, at det overholder lovgivningen, og derfor ser frem til at besvare Bundeskartellamts spørgsmål.