Vækst kræver tid til omtanke

Vækstbuschauffør. En af eksperterne om bord på ErhvervsBladet.dk's vækstbus, direktør Gert Biilmann, råder ejerne af mindre virksomheder til med jævne mellemrum at tage tid ud af kalenderen til at finde frem til den rette beslutning.

Vejen til vækst er ikke en ret linje, og en tur mod strømmen kan også give succes.

Det er direktør Gert Biilmann fra 2B1Group et eksempel på. Og det er også det råd, han har med, når han sammen med ErhvervsBladet.dk's vækstbus rejser rundt i Danmark og tilbyder vækstrådgivning til virksomhedsledere.

»Det, jeg bidrager med, er først og fremmest at sige, ja, selvfølgelig skal man tænke langsigtet, og selvfølgelig bør man have en strategi. Men det handler i sidste ende om at træffe de beslutninger, der virker for din virksomhed. Det er for eksempel ikke sikkert, at en professionel bestyrelse altid er vejen frem,« siger Gert Biilmann.

Brug dine evnerGert Biilmann etablerede i 2004 HR-konsulentvirksomheden 2B1Group efter en fortid som blandt andet skole-leder og falckredder.

I dag er der tale om en ejerledet virksomhed i vækst. Det er der ifølge Gert Biilmann en god grund til.

Han sørger nemlig for at lave det, han er god til, og ansætte folk med kompetencer til det, han ikke selv har tid til.

»Efter nogle hektiske, men gode år, er det min oplevelse, at der er mere end rigeligt at se til. Ofte føles det, som om man ikke laver andet end administration, og at døgnets 24 timer er ved at blive for lidt,« fortæller Gert Biilmann.

Stop op i tideNår døgnet løber tør for timer, handler det ifølge Gert Biilmann om at stoppe op.

»Hver gang jeg føler, at jeg ikke når det, jeg skal nå, så handler det om at stoppe op, tænke frem, og finde ud af, hvad der nu skal ske. På et eller andet tidspunkt kræver det nogle overvejelser om, hvor man vil hen, og hvad der skal til for, at man kan arbejde med det, der er sjovt - nemlig at skabe vækst,« siger han.

For Gert Biilmann var løsningen at ansætte en direktør, der kunne tage sig af det administrative arbejde i virksomheden.

Kører elektroniskEt af særprægene ved 2B1Group er, at virksomheden drives næsten fuldstændigt papirløst.

»Alt kan laves elektronisk i dag. Man behøver ikke investere i dyre programmer og servere. Man kan få et velfungerende regnskabsprogram for 180 kr., og med en digital signatur er man allerede godt på vej,« forklarer Gert Biilmann.

Han råder ejere af mindre virksomheder til at anskaffe sig en såkaldt digital signatur, som bruges til elektronisk kontakt med det offentlige.

»En af mine kæpheste er, at man skal benytte de muligheder, som systemet giver, og vi har haft stor succes med at køre papirløst,« siger Gert Biilmann.

Han fortæller, at 2B1Group, der har otte ansatte, rundt regnet bruger 10.000 kr. på bogføring og it.

Gert Biilmann arbejder nu med kontakt til kunder og med at lave projekter og undervisning i andre virksomheder. Og 2B1Group vokser stadig.

Han er ved at lægge sidste hånd på et kontor i Polen, der skal kunne flytte arbejdskraft over grænser. Her erkender han dog, at det papirløse kontor ikke er en mulighed.

»I Østeuropa er man stadig afhængig af den personlige kontakt. Der skal være styr på stemplerne. Men der er dog masser af muligheder for billigt at benytte det danske konsulat til at få styr på markedet,« siger Gert Biilmann.