Virksomheder glemmer at få aftaler på skrift

Få det på skrift. Dagens tema fra Vækstbussen handler om aftaler. Ifølge Vækstbussens ekspert på området, er det vigtigt, at alt bliver skrevet ned. Det sikrer mod fremtidige problemer og gør det nemmere at overbevise andre om virksomhedens værdi.

Alt for mange virksomheder glemmer at få det skriftligt, når de indgår aftaler. Det mener Vækstbussens ekspert i ansættelsesjura og kontraktforhold, advokat Peter Herskind.

Han slår fast, at mange virksomheder kunne spare udgifter, ved at sikre at alt bliver skrevet ned. - Uhyggeligt mange retslige uenigheder kunne undgås, hvis folk sørgede for at skrive deres aftaler ned, siger Peter Herskind. Han forklarer at det gælder aftaler med kunder, leverandører, ansatte og samarbejdspartnere. Det gælder både udadtil og indadtil, og ifølge Peter Herskind ville det kunne barbere næsten halvdelen af de sager, der ender hos en advokat.

Peter Herskind peger desuden på, at den historik som nedskrevne og ajourførte aftaler giver, kan gøre det lettere at overbevise potentielle investorer om at virksomheden er en god forretning. Det gælder også ved et salg. - Hvis du skal sælge din virksomheden er det en klar forudsætning, at der er styr på dine aftale. Det forøger simpelthen værdien af virksomheden, at du har den historik. Desuden betyder det meget, for den daglige drift, at man kan gå tilbage i tiden og finde virksomhedens aftaler, siger Peter Herskind.

Han slår fast, at nedskrevne aftaler også er en god ide mellem forretningspartnere, der stoler på hinanden. For eksempel kan der ved skilsmisser opstå problemer for virksomheder der er ejet i et fællesskab, hvis den enes ægtefælle pludselig skal have halvdelen af værdierne. Derfor er det vigtigt, at man laver en aftale, der både involverer eventuelle partnere og ægtefæller.

Aftaler om syngende telegrammerEn af Vækstbussens første passager var Iben Skau-Olsen. Hun er sangerinde og skuespiller samt indehaver af virksomheden Diva Entertainment, der leverer syngende telegrammer til særlige lejligheder. Hun steg på Vækstbussen under det første arrangement, der løb af stablen i Væksthus Hovedstaden mandag morgen. - Vi er i gang. Nu vil vi bare gerne være større, slog hun fast hun. Hun havde en blandt andet en række spørgsmål om ansættelsesaftaler med freelancere, og hun fik gode råd af Peter Herskind. Tidligere har virksomheden ikke haft nedskrevne aftaler med freelancere, men det rådede Peter Herskind Iben Skau-Olsen til. - Der er ikke lovkrav om en ansættelsesaftale, når man ikke har en fuld arbejdsdag, men en skriftlig aftale sikrer, at der ikke kommer uenigheder senere hen i et samarbejdsforløb, siger Peter Herskind Det råd blev taget til efterretning af Iben Skau-Olsen hvorefter hun fortsatte videre til en af Vækstbussens andre eksperter for, som hun sagde, at få en rådgivning, der nåede hele vejen rundt.