Tyven er ofte en ansat

Knap hver tredje krone, der tabes ved tyveri eller anden form for svind, er havnet i lommen på en ansat.

Læs mere
Fold sammen
Varmen strømmer ud i kinderne, som hånden er på vej ned i håndtasken. Den unge ekspeditrice har brugt hele sin løn på et par nye stilleter og to weekender i byen, men det 1.000 kroner dyre Pilgrim-smykke er for stor en fristelse.

- Jeg tror, at de store butikker er bedre til at sætte det i system og er mere opmærksom på det. Man må antage, at der forsvinder mindre per ansat i de store butikker end i de små, siger Michael Skou, markedsdirektør i konsulenthuset Retail Institute Scandinavia, som dog ikke kan bevise, at det forholder sig sådan.

Det såkaldte Global Retail Theft Barometer (GRTB), som udgives af den amerikanske rådgivningsvirksomhed Checkpoint Systems og opgør svindet i detailhandelsen i 36 af verdens lande, beregner svindet i den danske detailhandel til 500 mio. dollar eller godt 2,7 mia. kr.

I Danmark skønner GRTB, at 46,3 procent af svindet skyldes kunderne, 30,3 procent skyldes de ansatte, 6,1 procent skyldes leverandørerne, og de sidste 17,3 procent er interne fejl. Det kan eksempelvis være varer, der er prissat forkert, eller som ikke bliver talt ordenligt op, når der laves lagerstatus. Barometeret er blevet til ud fra data fra perioden, der dækker andet halvår 2007 og første halvår 2008.

Andelen af svind, der kan spores tilbage til kunderne, er ifølge Michael Skou faldende, mens svindet blandt ansatte stiger. Procesdirektør Lars Alexander Borke, Dansk Erhverv, har ansvar for de retssager, som erhvervsorganisationen fører inden for tilfælde om tyveri foretaget af virksomhedernes egne medarbejdere. Han vurderer, at antallet af sager har været stigende de seneste år, og at det især er blandt yngre medarbejdere, at der er kommet flere lange fingre.

- Det er min erfaring, at tyverierne i 99 ud af 100 tilfælde skyldes et stort forbrug af elektronik, tøj eller til at gå i byen, siger Lars Alexander Borke, som gerne ser, at der bliver sat lup over respekten, for hvad der er dit og mit, allerede i folkeskolen. Han afviser desuden, at den allestedsomtalte økonomiske krise skulle have betydning for det samlede svind.

- Jeg har svært ved at nikke genkendende til et samfund, hvor en medarbejder, der bliver arbejdsløs, skulle begå tyveri mod sin tidligere medarbejder, siger han.