'Betjentene troede ikke egne øjne'

Butiksejer Svend Erik Follmann tabte over to millioner kroner på en betroet medarbejders grove tyveri fra hans tøjbutik. Kameraer satte en stopper for den ansatte, som viste sig at være dybt kriminel.

Pusher, stofmisbruger, hælervarehandler og gemen tyv. Intet mindre viste han sig at være, butikschefen, som ellers stod ejeren af herretøjsforretningen Mr. Mister i København, Svend Erik Follmann, nærmest. Kameraer fik efter flere måneders svind og svindel skovlen under den uærlige ansatte.

- Jeg stolede på ham. Han var min allernærmeste medarbejder. Det var planen, at han skulle købe sig ind i virksomheden et par år senere, fortæller butiksejeren.

I hans butik har kameraerne rullet i godt fire år og fulgt medarbejdernes færden. Lige siden den gang, Svend Erik Follmann til sin gru opdagede, at han blev ført godt og grundigt bag lyset.

På det tidspunkt går det ellers forrygende for butikken, der netop har udvidet og derfor oplever en vækst i omsætningen på 25 procent. Sådan går det i nogle måneder, indtil pludselig væksten falder til to procent eller ligefrem går i minus. Salget går til tider næsten helt i stå. Sådan ser det i hvert fald ud på omsætningen.

Status saboteres

Af frygt for at brænde inde med en masse, beder Svend Erik Follmann leverandørerne om at holde igen med at sende varer.

- Samtidig kan jeg se, at der ikke er de varer, der skal være i butikken, for hvis du sælger mindre, skal der jo være flere varer i butikken, siger Svend Erik Follmann.

Flere statusopgørelser kuldsejler. Formentlig bliver de saboterede, og Svend Erik Follmann har reelt intet overblik over, hvad der går ind og ud af forretningen.

- Den er fuldstændig gal. Der er ingenting, der passer. Kun de dage, hvor butikschefen gør kassen op, passer bankpengene.

Mistanken vaktAt det er butikschefen, der er skyld i alle problemerne, bliver tydeligt, da han er væk fra butikken i en uge. Da stiger salget atter med 20-25 procent.

- Det er pudsigt, at det lige er, når han er væk, at vi får vores bedste uge.

Valget står for Svend Erik Follmann mellem at fyre den ansatte med seks-ni måneders løn eller gribe ham på fersk gerning.

- Jeg vælger det sidste. Så i den uge bestiller jeg video-overvågning.

Optager i smugKameraerne står klar ugen efter og begynder at optage. Men medarbejderne får at vide, at de først kommer til at fungere fra ugen efter igen.

- Jeg ved godt, at de ansatte skal have at vide, at de bliver filmet. Men jeg er indstillet på at betale bøden for det mod at få opklaret, hvad der foregår.

Svend Erik Follmann selv tager på messe i Tyskland i et par dage op til weekenden. I mellemtiden vil det firma, som har opsat kameraerne, tjekke weekendens optagelser igennem.

Flere ansatte afsløresMandag klokken kvart over syv bliver han ringet op og får at vide, at han skal skynde sig at komme, for den er rivende gal. Videooptagelserne rummer flere ubehagelige overraskelser.

- Torsdag, mens jeg er i Tyskland, har han cirka tyve kunder i butikken efter lukketid, som ekspederer sig selv, og hvor han putter pengene i sin egen lomme.

Mønsteret gentager sig fredag. I løbet af de to dage sælger han for omkring 70.000 kr., som han tager til sig selv.

Lørdag er næsten værre. Her er flere af de ansatte med til at tage tøj fra hylderne og direkte på, før de skal til en fest.

De danser rundt, mens de prøver tøj. Fremmede forsyner også sig selv med nye klæder. En ansat – som ikke er butikschefen – fylder en hel sportstaske med skjorter og tager den med hjem.

»Vi brænder nogle cd’er med optagelserne, som jeg kører til Bellahøj Politi samme morgen. I første omgang tror betjentene ikke deres egne øjne.«

Alle får en fyreseddelSenere på dagen rykker betjentene ud og lægger to af de ansatte i håndjern og tager dem med på stationen.

- Det er virkelig en lettelse bagefter frit at kunne fortælle de andre, hvad der er foregået.

Alligevel ender Svend Erik Follmann med at afskedige samtlige ansatte, undtagen en deltidsansat, som ikke lod til overhovedet at have været involveret.

- For sådan noget kan jo ikke foregå, uden at man enten har vendt det blinde øje til, eller uden at alle ved det.

Butikschefen får efterfølgende en betinget fængselsstraf for underslæb ved byretten, hvor han også blev dømt for hæleri.

- Han blev kun dømt for sølle 70.000 kr. Men han har taget 675.000 kr. direkte fra kassen, og så har han kørt varer væk og solgt andetsteds, siger Svend Erik Follmann, der i alt har fået godskrevet 2,2 mio. kr. som tab af Skat på grund af den sag.

Kameraerne vil han varmt anbefale butiksdrivende.

- Det har haft en rigtig god virkning. Vi har mindre svind i butikken. Og vi har haft to tilfælde senere, hvor vi har haft uregelmæssigheder omkring kassen, har set videobåndene igennem og har sagt farvel og tak til en medarbejder.