Tysk modstand mod Google-bøger

Google-aftale om at lægge millioner at bøger på nettet overtræder ophavsretten, siger det tyske justitsministerium.

Google Books er en gratis bogtjeneste på nettet - men den er ikke lige populær overalt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internet-giganten Googles planer om at scanne millioner af bøger og lægge dem på nettet er en overtrædelse af ophavsretten og beskyttelsen af privatlivets fred for Internet-brugere.

Det siger den tyske regering, som dermed går ind i sagen om nettjenesten Google Books. EU-Kommissionen holder på mandag den 7. september en høring om tjenesten, som er kommet i konkurrencemyndighedernes søgelys, fordi Google i oktober 2008 underskrev en aftale med den amerikanske forfatter og udgiverforening (Authors Guild og Association of American Publishers) om - uden forfatternes billigelse - at kunne lægge værker på nettet. Sagen skal for retten i Manhattan i New York, USA, 7. oktober.

Vil få dramatisk betydning

Generaldirektør Johannes Christian Wichard fra direktoratet for kommerciel og økonomisk lovgivning i det tyske justitsministerium siger, at aftalen betyder, at Google kan »lade hånt om tyske love, som er vedtaget for at beskytte tyske forfattere og udgivere, herunder at respektere digital kopiering, udgivelse og udbredelse af deres værker«.

Ministeriet slår fast, at en retsafgørelse i New York vil få »dramatisk og vidtrækkende indflydelse på at skabe en ny, verdensomspændende ophavsretstilstand uden input fra dem, som vil blive meget berørt - tyske forfattere, udgivere og digitale biblioteker samt tyske borgere«.

Aftalen betyder, at kun Google har retten til at digitalisere såkaldt forældreløse værker - bøger eller materialer, som stadig er dækket af amerikansk ophavsret, men hvor det står uklart, hvem der ejer ophavsretten. Kritikerne - som også omfatter Googles rivaler Microsoft og Yahoo - mener, at det skaber en monopollignende situation med Google i centrum.

Google betaler 125 millioner dollars for at skabe et register for bogrettigheder, hvor forfattere og forlæggere kan registre deres værker og modtage kompensation.