TV-virus låser skærmen og kræver løsepenge

Mobilvirus er blevet ændret, så den nu også jager fladskærmsfjernsyn med Android, og der skal betales for at kunne se TV igen.

Mange nye fladskærmsfjernsyn bruger Googles mobilstyresystem Android til deres smart-TV-funktioner, som kræver forbindelse til Internet. Nu forsøger en virus at overtage og låse skærmen og kræve løsepenge for at slippe den fri igen. Arkivfoto: Thomas Breinstrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sommerens store TV-mareridt kan være på vej, når en virus pludselig melder på skærmen, at den har låst TV-apparatet, og at der ikke bliver mere hverken Tour de France eller fodbold, før der er betalt løsepenge.

Det er IT-sikkerhedsfirmaet Trend Micro, der har opdaget en ny afart af en virus, som både kan bruges til at ramme mobiltelefoner og fladskærmsfjernsyn. »FLocker«, som er forkortelsen for »Frantic Locker« (Vild lås), har cirkuleret siden april sidste år men har hidtil jaget smartphonetelefoner med den nyeste udgave af Googles mobilstyresystem, Android. Men nu er virussen ifølge Trend Micro blevet udvidet, så den også vil kaste sig over de nye fladskærmsfjernsyn, der bruger Android som styresystem til sin såkaldte smart-TV-flade.

Rammer ikke i Østeuropa

Det er der flere og flere fjernsynsmærker, der gør, blandt andet Philips og Sony. Og det er velkendt, at hvor folk typisk beskytter deres PCer mod virus, tænker meget få på at beskytte deres telefon, TV eller andre dimser, der er koblet på internetforbindelsen.

Bliver man ramt af Flocker, vil skærmen blive låst af virussen, og en besked dukker op med kravet om at få for 200 dollars gavekort til Apples netbutik iTunes.

Virussen er dog programmeret til ikke at slå til i en række østeuropæiske lande. Hvis den opdager, at mobiltelefon eller TV står i Kasakhstan, Aserbajdsjan, Armenien, Bulgarien, Ungarn, Ukraine, Hviderusland, Georgien eller Rusland, lukker den automatisk ned.

Forklædt som opdatering

Flocker kommer ind på mobil- eller TV-skærmen, enten fordi man fra internetbrowseren har besøgte et netsted, som er blevet inficeret med virussen, eller fordi man har modtaget en SMS med en netadresse og har klikket på den. Herefter vil virussen forsøge at blive installeret, hvilket kræver, at man svarer ja til det. Gør man ikke det, vil den efterfølgende låse skærmen og meddele, at der ligger en opdatering klar til telefonen eller TVet, som vil kunne løse »problemet« med den låste skærm. Bliver man lokket til at sætte opdateringen i gang, installeres virussen, og snart efter vil der skulle betales løsepenge for at få den kode, der kan låse skærmen op igen.

Trend Micro anbefaler, at man kontakter sin TV-producent, hvis man bliver ramt. Der findes dog også en noget mere langhåret metode til selv at forsøge at fjerne virussen på, men det kræver lidt større viden på området.

Problemet med vira, der låser folks udstyr og kræver løsepenge, er vokset betydeligt gennem de seneste to år. Ifølge det rumænske IT-sikkerhedsfirma Bitdefender, som på verdensplan har 500 millioner brugere - heriblandt det offentlige Danmark -, rummer en ud af hver syv e-mails nu en form for den såkaldte »ransomware« (altså løsepengesoftware), som i smug installeres og begynder at kryptere, altså kode, alle vigtige filer på computeren som dokumenter, billeder, film, musik m.m., hvorefter den fortæller, at man typisk skal betale mellem 1.500 og 4.000 kroner for at få adgang til sine filer igen.

Kommuner og virksomheder i Danmark ramt

Der er ingen mulighed for at slippe udenom, siger eksperterne, der advarer mod at betale pengene. Eneste farbare vej er at bruge en sikkerhedskopi, som man har taget tidligere, og betragte de låste filer som tabte.

Flere danske kommuner, styrelser og virksomheder har det seneste år på egen krop oplevet løsesumskravene.

IT-sikkerhedseksperternes råd er, at man aldrig skal åbne vedhæftede filer eller klikke på links i mails fra folk, som man ikke forventer at få tilsendt noget fra, eller som man ikke kender. Derudover bør man altid holde såvel sit antivirusprogram som selve sin computers eller tavle-PCs styresystem, f.eks. Windows, opdateret med de indbyggede opdateringsfunktioner. Det forhindrer ikke, at man kan rammes, men det mindsker risikoen betydeligt.