Onde vira er nu en milliardforretning

I en af syv e-mails lurer virus, der koder alle ens filer på computer eller mobiltelefon og kræver løsesum for at åbne dem igen, og aldrig har det været lettere at få lavet sin egen, personlige virus. Samtidig giver et kæmpe efterslæb i det danske uddannelsessystem mangel på cyberspecialister, der kan neutralisere hackerne.

Når først en hacker har skabt uorden i en computer, er man prisgivet hackeren til at få bragt orden i kodningen igen. (Foto: Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Risikoen for at blive ramt af en alvorlig computervirus, som koder alle ens vigtige filer og kræver løsesum for at låse dem op igen, har aldrig været større, og nu kan enhver indtaste nogle oplysninger i et skema på nettet og lave sin egen målrettede virus. Samtidig mangler Danmark i den grad folk, der kan blive eksperter i at holde hackerne ude.

»En ud af syv e-mails indeholder en form for ransomware (computervirus, som kræver løsesum, red.), og hver eneste virus er forskellig fra de tidligere, så den undgår at blive fanget i kontrolfunktioner. Der er ingen geografisk forskel, og hackerne går ikke efter nogen bestemt. Det handler om at ramme så mange computere som muligt, så en lille del af dem faktisk betaler. De går dog mere og mere efter virksomheder, og de fleste e-mails udgiver sig for at være regninger eller CVer. Ransomware handler om penge. Jo mere folk er villige til at betale for deres oplysninger, jo mere tiltrækkes kriminelle. I dag er den slags en milliardforretning – i dollar,« siger Bogdan Botezatu, ledende trussels­analytiker hos IT-sikkerhedsfirmaet Bitdefender, som på verdensplan har 500 millioner brugere – heriblandt det offentlige Danmark – til Berlingske.

Flere danske kommuner, styrelser og virksomheder har det seneste år oplevet løsesumskravene. En udenlandsk politi­enhed har også prøvet ikke at kunne retforfølge folk, fordi politiets bevismateriale var låst. Og der er fortsat kun én måde at få sine dyrebare dokumenter, billeder, musik og film tilbage på: Fra en sikkerhedskopi.

Virus med support – eller gør-det-selv

»Hackerne holder faktisk ord. Hvis man betaler, får man nøglen til at få sine filer tilbage. Ellers ville brugerne jo miste troen og nægte at betale straks. Men indimellem er de små spillere dumme, laver fejl og bliver arresteret, og så kan man jo ikke få nøglen, selv om man betaler,« siger Bogdan Botezatu.

Især Rusland er ophavsland til de mange små computerprogrammer med en ond hensigt, men Kina vinder hurtigt ind.

»Software til at skabe virus med sælges for mellem 100 og 10.000 dollars. Nogle tilbyder teknisk support og opdateringer hver time, så antivirusprogrammerne ikke opdager dem. Nu kan man taste oplysninger ind i en formular på nettet og få sin egen, målrettede virus. Disse værktøjer er med vished programmeret i Østeuropa men er for globale kunder. Det er en global forretning,« siger Bogdan Botezatu, der selv anser det for »et spørgsmål om tid, før jeg selv bliver ramt« og derfor laver regelmæssige sikkerhedskopier af sine data og printer alle sine fotos ud og sætter dem i album for at være sikker på at have dem.

Antivirusfirmaer som Bitdefender »vaccinerer« de computere og telefoner, som de beskytter, så de snyder de løsesumsvira, der kommer forbi ved at fortælle, at PCen eller telefonen allerede er inficeret, hvorfor den nye virus iler videre.

Uddanner på eget cyberakademi

Revisions- og konsulenthuset Deloitte kortlagde for nylig for Uddannelses- og Forskningsministeriet, hvordan Danmark har en kæmpe mangel på cyberspecialister. Uddannelsesstederne fokuserer på at forebygge cyberangreb, mens stort set ingen underviser i, hvordan man styrer, opdager og reagerer på truslerne eller pågribelsen af de cyberkriminelle.

»Der er et enormt behov for helst dybe kompetencer. Det er ikke nok som virksomhed at google sig til et sikkerhedprodukt og købe det. Man skal forstå truslens natur, og hvordan man beskytter sig mod det. Danmark halter efter. Vi kan ikke finde de folk, og det kan vores kunder heller ikke. Så vi er også nødt til at sige nej til opgaver, selv om vi gerne ville hjælpe virksomhederne med at løse dem,« fortæller Kim Schlyter, partner og cyberekspert hos Deloitte.

Deloitte har derfor oprettet sit eget »cyber­akademi« og poster millioner af kroner i at uddanne de fornødne folk – de næste ti er i kikkerten til næste hold i august.

»Vi tager helt unge folk ind, hentet fra uddannelsesstederne, og træner dem op i at lave godt sikkerhedsarbejde i et-to år for derefter at beholde dem. Vi lukrerer på, at Deloitte på verdensplan har cirka 4.000 cyberspecialister. Konceptet er rent dansk, men vi regner med at overføre det til Norden ret snart. Det danske uddannelsessystem er ikke rigtigt klart til udfordringen nu men arbejder seriøst på at ændre det,« siger Kim Schlyter, som selv har 55 af de omkring 100 cyberspecialister, som han skønner, at der lige nu er i Danmark.

Oppe mod de sindssygt dygtige

For to år siden begyndte afdelingen med omkring ti mand og omsætter nu i Danmark for cirka 60 millioner kroner.

»Måske 90 procent af alle hackere er amatørhackere. De rigtigt spændende er de sidste procenter, som har ressourcer til at angribe virksomheder og har mål for øje – altså politiske aktører, kriminelle bander m.fl. Det er alvorligt men spændende at arbejde med. Man er oppe mod de mest sindssygt dygtige hackere, og man skal være bedre end dem, kunne identificere og fange dem. Det er lidt kulørt, og det trækker,« siger Kim Schlyter, hvis første hold på »cyberakademiet« startede for et års tid siden.