Snedig gidselvirus trængte ind på Apple-PCer

Hackere sneg en virus, som kræver løsepenge for at låse dokumenter og billeder op igen, ind i et populært program.

Væmmelig virus koder alle ens filer - dokumenter, billeder, musik m.m. - og kræver løsepenge, hvis man vil gøre sig håb om at få dem tilbage. Nu er også Apples computere blevet ramt. Illustration: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første kendte virus, som låser filer på Apple-udstyr og kræver løsepenge for at give dem til, nåede ud til 6.500 computere, før det lykkedes at stoppe spredningen yderligere.

Det lykkedes i weekenden hackere at skjule deres virus, KeRanger, i en redigeret udgave af programmet Transmission, som er populært til at overføre data gennem såkaldte Bittorrent-netværk. Den virusramte udgave blev hentet 6.500 gange, før Apple sammen med udviklerne af Transmission fik fjernet det skadelige program.

Den form for »gidseltagningsvirus« spreder sig på den computer, hvor programmet bruges, og låser filer, dokumenter, billeder m.m. ved at kryptere - altså kode - dem. Derefter forlanger virusens bagmænd løsepenge for at udlevere den kode, som skal til for at genskabe adgangen til de berørte data.

3.000 kroner i løsesum, tak

KeRanger er en af denne slags virus, som låser alle data, så Mac-brugere ikke kan tilgå dem. Den kræver omkring 3.000 kroner i løsesum.

De fleste Apple-brugere er af den opfattelse, at virus ikke kan ramme dem. Derfor har kun få et antivirusprogram installeret.

Tilsyneladende er hackerne kommet igennem ved at hacke sig ind hos firmaet bag Transmission, hvor de byttede den rigtige version af programmet ud med den inficerede. Nu har firmaet øget sikkerheden på sine systemer.

Ifølge IT-sikkerhedsekspert Janus R. nielsen fra IT-firmaet www.anytech365.com, er det næsten umuligt at redde data, hvis man rammes af KeRanger.

»Den allerbedste metode at beskytte sig mod ransomware på er regelmæssigt at tage backup af personlige dokumenter, billeder og andre vigtige data. Hvis ikke man har fået lavet en backup af data, som man ikke vil miste, vil det i nogle tilfælde være den eneste mulighed at betale løsesummen, hvis ikke det lykkedes at låse filerne op,« siger han.

Flere kommuner blev lagt ned

Ifølge IT-sikkerhedsfirmaet Symantec, som står bag Norton-softwaren, blev der i 2014 talt i alt 8,8 millioner angreb med gidseltagningsvira. Disse har især ramt Windows-computere.

I juni 2015 blev Arbejdsskadestyrelsen lagt ned i flere dage, og i januar 2015 blev blandt andre Nordfyns Kommune og Gribskov Kommune ramt af en sådan virus, som låste vigtige filer og gjorde det umuligt at arbejde.

Otte procent af danskerne - eller lidt flere end 450.000 - har været udsat for skadelige programmer, der spærrer for adgangen til deres data og programmer, indtil de har betalt løsepenge. Det vister en rapport fra 2015 fra Digitaliseringsstyrelsen og IT-sikkerhedsorganisationen DK-CERT, der overvåger den danske del af Internet. De færreste betaler imidlertid løsesummen; det har kun to procent gjort. Tre af fire fik deres data tilbage uden at betale, men 18 procent af de ramte måtte vinke farvel til deres data, viser rapporten »Borgernes informationssikkerhed 2014«.

Det anbefales altid at have sikkerhedssoftware på sit IT-udstyr og frem for alt bruge sin sunde fornuft, så man ikke bliver narret til at installere den såkaldte »ransomware«, som krypterer ens data, indtil man betaler.