En milliard truet af farlig computervirus

Adobe udsender hasteopdatering af sit Flash-program, som de fleste har installeret i deres internetbrowser. Man bør øjeblikkeligt opdatere.

Den nye type computervirus koder alle ens vigtige filer på computeren og kræver derefter løsepenge - men betal dem ikke, siger sikkerhedseksperter. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mere end en milliard Windows-, Mac-, Chrome- og Linux-brugere bør med det samme hasteopdatere deres computer for at undgå at ende i en fælde, hvor hackere låser deres filer og kræver løsepenge.

Adobe har nemlig udsendt en hasteopdatering af det meget udbredte Flash-program, som bruges i folks internetbrowsere til at vise aktivt indhold på de netsider, som man besøger. Flash-tilføjelsesprogrammet indeholder et sikkerhedshul, som kan udnyttes at hackere til at sprede de computervira, der i øjeblikket betragtes som nogle af de værste.

Det var det japanske IT-sikkerhedsfirma Trend Micro, som 31. marts fandt sikkerhedshullet og advarede Adobe, og Adobe har nu udsendt hasterettelsen med den kraftige opfordring til alle om at få opdateret Flash hurtigst muligt.

Falske beskeder fra PostNord

Den nye type computervirus, i IT-jargon benævnt »ransomware« (altså løsepengesoftware), installeres i smug og begynder så at kryptere, altså kode, alle vigtige filer på computeren som dokumenter, billeder, film, musik m.m., hvorefter den fortæller, at man skal betale mellem 1.500 og 4.000 kroner for at få adgang til sine filer igen.

Der er ingen mulighed for at slippe udenom, siger eksperterne, der advarer mod at betale pengene. Eneste farbare vej er at bruge en sikkerhedskopi, som man har taget tidligere, og betragte de låste filer som tabte.

Samtidig florerer der i øjeblikket mange ransomwarevira, der sendes til danskere med e-mail. Meget ofte er PostNord blevet brugt som afsender, og man får en besked på mere eller mindre fejlfrit dansk om, at der er en pakke på vej, og at man ved at klikke på det medsendte link kan se, hvor langt den er nået. Det skal man IKKE gøre, for så installeres virusen.

Hold alt opdateret - og husk antivirus

IT-sikkerhedseksperternes råd er, at man aldrig skal åbne vedhæftede filer eller klikke på links i mails fra folk, som man ikke forventer at få tilsendt noget fra, eller som man ikke kender. Og i PostNords tilfælde skal man tænke sig godt om, da de fleste ikke lige står og venter en forsendelse.

Derudover bør man altid holde såvel sit antivirusprogram som selve sin computers eller tavle-PCs styresystem, f.eks. Windows, opdateret med de indbyggede opdateringsfunktioner. Det forhindrer ikke, at man kan rammes, men det mindsker risikoen betydeligt.