Tiltaler mod bankledelse frafaldet

Bagmandspolitiet har opgivet tiltaler om insiderhandel og kursmanipulation mod stifter og bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad samt en række andre personer fra den krakkede Capinordic Bank

Lasse Lindblad, der er tidligere stifter og bestyrelsesmedlem i Capinordi­c Bank, var tidligere på måneden i Østre Landsret for at afgive forklaring. Nu slipper han for en stribe tiltaler. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Siden 2010 og 2011 har sigtelser og siden tiltale for alvorlig økonomisk kriminalitet hængt over hovedet på dem. Men nu kan stifter og tidligere bestyrelsesmedlem Lasse Lindblad og en række andre personer fra den krakkede rigmandsbank Capinordic Bank ånde lettet op. Bagmandspolitiet meddelte i går, at man har opgivet at føre straffesag mod bankfolkene, hvor Lindblad var tiltalt for insiderhandel og kursmanipulation, mens de øvrige var tiltalt for kursmanipulation. Lindblad har været sigtet i sagerne siden 2010 og 2011 og blev tiltalt i efteråret 2014.

Politiet har opgivet sagerne til trods for, at chefen for bagmandspolitiet i efteråret 2014 understregede, hvor vigtige de var:

»Det er af stor samfundsmæssig betydning at få afklaret, om der op til bankens konkurs er begået strafbare forhold,« skrev statsadvokat Morten Niels Jakobsen, chef for Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, SØIK, i en pressemeddelelse i oktober.

Straffesagen mod Capinordic-folkene er et led i retsopgøret oven på finanskrisen mod en stribe bankfolk fra nu hedengangne banker som Roskilde Bank og Amagerbanken. Ud over straffesagen afkræver statens oprydningsselskab, Finansiel Stabilitet. Lasse Lindblad og Henrik Juul og endnu et bestyrelsesmedlem fra den konkursramte Capinordic Bank, den tidligere formand Claus Ørskov, en erstatning på 400 mio. kr. Denne sag har verseret ved Østre Landsret det forløbne trekvarte år, og dommen ventes at falde til oktober.

Såvel straffesag som erstatningssag er i vid udstrækning baseret på den advokatundersøgelse, som Finansiel Stabilitet gennemførte efter Capinordic Banks konkurs i begyndelsen af 2010. Her mente advokat Carsten Fode fra Kromann Reumert at have identificeret forhold, der tydede på, at reglerne om kursmanipulation var overtrådt, og at Lasse Lindblad havde gjort sig skyldig i insiderhandel.

Bagmandspolitiet har nu opgivet 22 ud af 25 tiltalepunkter mod en række tidligere Capinordic Bank-folk, som bortset fra Lasse Lindblad er beskyttet af navneforbud. Politiet opretholder imidlertid tiltaler mod Lasse Lindblad og Henrik Juul for uforsvarlig långivning og mandatsvig vedrørende to af Capinordic Banks specifikke udlånsengagementer.

Forklaring på to lån

De to udlån er ydet til to af bankens tidligere kunder, Administrationsselskabet af 1. august 2008 Aps, som var ejet af den nu konkursramte ejendomsmatador Carsten Leveaus ekshustru, advokat Martine Tox, og Toldbodgade 10b Aps, der var ejet af tidligere revisor Tom Larsen og blev oprettet med det formål at beskytte banken mod kurstab på en beholdning af aktier i Nordicom.

Henrik Juul har tidligere oplyst, at lånet til Toldbodgade blev bevilget af bestyrelsen. Det er for længst tilbagebetalt, og banken havde en nettoindtjening på lånet på et tocifret millionbeløb. Lånet til Administrationsselskabet var på syv mio. kr. og blev bevilget af direktionen til køb af 50 pct. af et K/S-selskab, som ejede en udlejningsejendom på Islands Brygge, der bla. husede Københavns Universitet.

Ifølge Henrik Juul var bankens udlån sikret med pant i K/S-andelen og derved selskabets egenkapital, og ejendommens drift kunne servicere bankens udlån.

Straffesagen mod de tidligere Capinordic-folk har principielt ingen betyding for erstatningssagen mod Lasse Lindblad, Henrik Juul og Claus Ørskov.

Lasse Lindblad ønsker ikke at kommentere tiltalefrafaldet, ligesom det ikke har været muligt at få bagmandspolitiet i tale.