Kammeradvokaten om Capinordics forsvar: Bissetrick og candyfloss

Capinordic Bank skal kanøfles, fordi rigmandsbanken har overtrådt samtlige paragraffer i Janteloven, lød retursalven fra bankledelses advokat.

Capinordic-ledelsens advokat, Morten Samuelsson, blev på det 56. og sidste retsmøde i sagen beskyldt for at bruge bissetrick og servere candyfloss. Han mente til gengæld, at Finansiel Stabilitet ved at rejse sagen lever op til alle bestemmelser i Janteloven. Dommen afsiges 9. oktober. Foto: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blev managing-partner hos Kammer­advokaten, Boris Frederiksen, og Bech-Bruun-partner Mogens Gaarden, der tog de oratoriske stik hjem på det 56. og sidste retsmøde i erstatningssagen mod tre topfolk fra den krakkede Capinordic Bank.

Det beklumrede lokale i Østre Landsret var varmt og iltfattigt; en af dommerne gabte diskret, en advokat forsøgte at skjule sin trang til at gøre det samme, og det aarhusianske advokatteam fra Kromann Reumert flyttede på sig og tjekkede flyafgange.

Den ellers altid korrekte Boris Frederiksen havde besluttet, at det var hans tur til at bidrage til underholdningen og lagde for med usædvanlig aggressivitet. Da det var Finansiel Stabilitets advokaters tur til at komme med replik til Capinordic-folkenes advokaters procedure, kaldte han deres indlæg for »candyfloss« og »egnet til at skabe misforståelser og vride fakta«.

Morten Samuelsson, som er advokat for Capinordic Banks tidligere bestyrelsesmedlemmer, Lasse Lindblad og Claus Ørskov, blev beskyldt for »bissetrick«, fordi Samuelsson havde ladet sin to og en halv dag lange procedure ledsage af et 376 sider langt power point-show, som sendte Finansiel Stabilitets samlede advokatteam på fem mand fra Kromann-Reumert og Kammeradvokaten på natarbejde for at tjekke de mange fakta.

»Det er et forsøg på at vildlede retten,« mente Boris Frederiksen.

Rekord i kort levetid

Frederiksen er en af Danmarks førende insolvenseksperter, og han opsummerede Finansiel Stabilitets syn på Capinordic Bank således:

»Banken havde danmarksrekord i kort levetid, nemlig godt og vel tre år, banken tabte 70 procent på 40 engagementer, og 20 af bankens kunder gik konkurs. Det er noget af en bedrift. Det var en af de værst ledede banker i danmarkshistorien,« sagde han og mindede retten om, hvordan den var blevet ført ind i »bankens særlige moralske univers«, fordi de sagsøgtes advokat, Morten Samuelsson, havde udtalt, at banken var »dygtig til at smøre tab af på kunden.«

»Penge og aktiver flød Lasse Lindblads vej, og Lasse Lindblad tørrede risiko af på banken,« sagde Boris Frederiksen.

Morten Samuelsson havde taget sit poker-fjæs på og koncentrerede sig om at notere på en lille gul blok, mens tidligere bankdirektør Henrik Juuls advokat, Mogens Gaarden, sad og så uudgrundelig ud.

»Vi siger, at banken handlede uforsvarligt. Banken siger, at den var offer for finanskrisen. Men det var bankens kunder, der var ofre, mens bankens adfærd var symbol på det, der førte til finanskrisen,« lød salven fra Boris Frederiksen, som blev afløst af sin kollega fra Kromann Reumert, Mads Reinholdt Sørensen, som opregnede en stribe fejl, som han mente at have fundet i Morten Samuelssons procedure, mens søvnigheden endnu engang sænkede sig over lokalet.

De aparte skal kanøfles

Så var det forsvarets tur til duplik. Morten Samuelsson, professor og partner i det ærværdige Mazanti-Andersen & John Korsø, bryder sig ikke om oratorisk spil for galleriet. Han glædede sig over, at modparten kun havde fundet 25 kritikpunkter i hans 376 sider lange diasshow. Heraf drejede de 17 sig om forskellige tolkninger af facts og blot otte punkter om fejl og udeladelser og heraf erkendte Samuelsson bare to fejl, hvor »han lagde sig fladt ned«. En acceptabel fejl-procent, mente han.

Mogens Gaarden rundede dagen af og sørgede for, at alle skiltes i en god stemning:

»En god sag har altid tre retter, så den ærede modparts påstand om candyfloss opfatter jeg som ros. Det er jo hovedretten – forelæggelsen af sagen – som skal være fuld af vitaminer. Proceduren skal være desserten, som godt kunne være candyfloss – man serverer jo ikke den samme ret to gange,« sagde han.

Mogens Gaarden fortsatte med at håne »den ærede modpart« for at bruge 20 minutters på at belære retten om basale culpa-regler, før han gik over til at sine afsluttende bemækninger:

»Capinordic Bank opfattes af Finansiel Stabilitet som en aparte bank. De aparte, ved vi fra H.C. Andersens eventyr, skal kanøfles. Bankens stiftere var tilmed rige, og alene det er belastende i Danmark. Finansiel Stabilitet har i denne sag levet op til samtlige bestemmelser i Janteloven,« lød hans afskedssalut.