Finanstilsynet svingede krabasken over Capinordics rygstykker

Finanstilsynet er indtrådt i Finansiel Stabilitets erstatningssag mod den tidligere bankledelse. Ifølge finansmyndigheden skal de sagsøgte tidligere Capinordic-topfolk betale sagsomkostningerne.

Mogens Gaarden, advokat for tidligere Capinordic-bankdirektør Henrik Juul (mf), røg flere gange op i løbet af gårsdagens retsmøde i Østre Landsret. Her er han flankeret af advokat, professor Morten Samuelsson (tv.). I baggrunden Capinordic Banks tidl. bestyrelsesformand, advokat Claus Ørskov. Foto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manchetknapperne lynede, og de kridhvide skjorteærmer knitrede, da Finanstilsynets advokat selvsikkert tog den tidligere topledelse i Capinordic Bank under behandling på den næstsidste retsdag i den 400 mio. kr. store erstatningssag mod rigmandsbankens tidligere topledelse.

Finanstilsynet er gået ind i sagen, fordi tilsynet mener, at de sagsøgte Capinordic-folk fejltolker eller måske ligefrem misbruger to af tilsynets centrale notater, nemlig det såkaldte fit & proper-notat fra oktober 2009, som frikender ledelsen for at være dumdristig og uredelig – og Finanstilsynets karaktergivning til Capinordic Banks udlånskunder i juni 2007, hvor langt hovedparten fik fine karakterer.

»Finanstilsynet har aldrig blåstemplet Capinordic Banks ledelse eller bankens udlånsengagementer, og at tilsynet ikke greb ind over for banken er ikke et udtryk for generel syndsforladelse,« sagde advokat Peter Hedegaard Madsen fra Kammeradvokaten.

Dermed adresserede han en anden af Capinordic-folkenes pointer – nemlig at skønt Capinordic Bank var under skærpet tilsyn af Finanstilsynet, fandt myndighederne aldrig tegn på, at banken blev drevet uforsvarligt, sådan som Finansiel Stabilitet hævder i erstatningssagen mod den tidligere bank­ledelse.

»Capinordics forretningsmodel og risiko­profil var meget usædvanlig, og tilsynet fulgte banken tæt i hele dens levetid, fordi banken lå i overhalingsbanen med få, men risikofyldte kunder og meget lidt styring,« tordnede Finanstilsynets advokat.

Og ifølge Peter Hedegaard Madsen var det ikke positiv opmærksomhed, Capinordic Bank fik af myndighederne:

»Der var tale om en bredspektret kritik af ledelsen, herunder manglende efterlevelse af tilsynets påtaler og påbud. Finanstilsynet var på inspektion fire gange i løbet af de tre-fire år, banken eksisterede, hvor andre banker normalt får inspektion hvert fjerde år,« påpegede han.

Han fremførte, at de sagsøgtes advokater under retssagen har påstået, at notatet blåstemplede den tidligere ledelse i rigmandsbanken og gjorde dem ansvarsfri:

»Finanstilsynet har ikke vurderet ledelsens ansvar.«

Det fik tidligere bankdirektør Henrik Juuls advokat, Mogens Gaarden, på benene:

»For syvende gang: Vi påstår ikke blåstempling eller syndsforladelse på basis af Finanstilsynets karaktergivning til Capi­nordic Banks lån eller fit & proper-notatet. Vi siger blot, at begge dele bør indgå i rettens overvejelser,« sagde Gaarden.

»Finanstilsynet er Danmarks største kapacitet på finansområdet. Tilsynets vurderinger er ingen garanti, men som når man går til speiallæge, så tillægger man selvfølgelig specialisternes vurdering vægt.«

Finanstilsynets repræsentant Peter Hedegaard Madsen understregede, at tilsynets fit & proper-notat kun belyste ledelsens egnethed og hæderlighed i forhold til et enkelt parameter, nemlig Capinordic Banks »resultatudvikling i sig selv«, som tilsynets overopsyn, Det finansielle Virksomhedsråd, i efteråret 2009 havde bedt om.

»Notatet er ikke en afgørelse og slet ikke relevant for erstatningssagen,« sagde han og påpegede lidt pigesurt, at notatet var interent og fortroligt.

Siden Capinordic Bank gik konkurs i februar 2010, er Finanstilsynets fit & proper-regler blevet ændret, så det nu er nemmere for tilsynet at fjerne en uegnet direktør fra en finansvirksomhed. Peter Hedegaard Madsen flirtede med at kalde denne lovændring for »lex Capinordic«, og han antydede, at Finanstilsynet muligvis havde fyret Capinordic-ledelsen, hvis tilsynet havde haft de muligheder, som de nye regler giver.

Det sidste fik Morten Samuelsson, som er advokat for de tidligere bestyrelsesmedlemmer Lasse Lindblad og Claus Ørskov, til at reagere. Han pegede på, at Finanstilsynet havde udleveret fit & proper-notatet til bagmandspolitiet i forbindelse med den kommende straffesag mod Lasse Lindblad og Henrik Juul:

»Så notatet har nok en vis betydning,« konkluderede Samuelsson.

Peter Hedegaard Madsen sluttede sin gæsteoptræden i retten med at fastslå, at Capinordic-folkene skal dække Finanstilsynets sagsomkostninger, fordi tilsynet er blevet »tvangsinviteret til festen«. Dette protesterede Mogens Gaarden imod:

»De sagsøgte har ikke inviteret Finansiel Stabilitets backinggroup med til fest,« påpegede han.