Tidligere ejendomsmatador udbyder solanlæg i udlandet

Den tidligere ejendomsmatador Carsten Rise fra Griffin Ejendomme har kastet sig over sol-celleanlæg i udlandet. Dansk skatterabat og høj statsstøtte i udlandet er en lukrativ cocktail.

Vektor Finans holder sig fra solcelleinvesteringer i lande som Spanien og Italien og koncentrerer sig om projekter i Tyskland. Arkivfoto: Jens Wolf Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvad gør en driftig investor, når det danske ejendomsmarked bryder sammen?

Spørger man tidligere ejendomsmatador Carsten Rise lyder svaret, at man kaster sig over solcelleanlæg i udlandet.

Rise er bedst kendt som tidligere direktør i den nu forliste milliardkoncern Griffin, men siden Griffins konkurs har Carsten Rise ved hjælp af en vis portion kreativitet opbygget en ny forretning. Vektor Finans er barnet døbt, og virksomheden udbyder blandt andet solcelleprojekter i Tyskland til højtlønnede danskere.

Den grønne energi er i dag på vej til at blive, hvad ejendomsmarkedet var frem til, at finanskrisen ramte. Og i Carsten Rises tilfælde bliver de to områder flettet tæt sammen. Han har altid optrådt diskret, og han vil ikke fotograferes til denne artikel. Men Carsten Rise vil gerne modtage Berlingske i Vektor Finans’ domicil i Nordhavn og fortælle om sin nye forretning.

»Det smukke ved at investere i solcelleanlæg er, at der ikke er nogen driftsrisiko, og at man som investor kender udbyttet 20 år frem,« siger Rise, som dog ikke er tilfreds med udviklingen i Vektor Finans:

»Vi har solgt projekter for 300 millioner kroner siden 2009 – det svarer til et års omsætning i Griffen. Det er en tung branche, som aldrig får den samme volumen som ejendomsbranchen,« lyder hans vurdering.

Vektor Finans er ejet af to erhvervsdrivende fonde for at sikre selskabet mod krav fra gamle kreditorer. Nymark Fonden, som kontrolleres af Carsten Rise, ejer 33 procent af Vektor Holding, ligesom JEG Fonden, som kontrolleres af Vektor Finans’ investeringsdirektør, Lars Jørgensen, ejer andre 33 procent. En udenlandsk forretningsmand, David Owen, er tredje medejer.

Ondt i økonomien

Før finanskrisen var Carsten Rise blandt landets allerstørste ejendomsmatadorer med aktiver for milliarder i blandt andet Berlin og med den dengang succesrige finansmand Steen Bryde som storinvestor. I oktober 2008 måtte Rise dog kaste håndklædet i ringen og begære Griffin-koncernen konkurs oven på en stribe fejlslagne investeringer.

Siden kom han langt med sine investeringer i solcelleanlæg i udlandet, men i december 2012 indhentede fortidens forlis Carsten Rise. Fire år efter at hans livsværk, Griffin-koncernen gik konkurs, blev Rise pludselig begæret personligt konkurs. Efter koncernens sammenbrud skyldte han personligt sine kreditorer 210 millioner kroner, heraf 135 millioner kroner til Nykredit, og kort før jul sidste år gik der knas i pågående forhandlinger om en rekonstruktion. Konkursen blev dog aflyst igen i begyndelsen af 2013, og midt i juni lykkedes det Carsten Rise at få kreditorerne med på en rekonstruktion, så han nu kan koncentrere sig fuldt ud om investeringer i solcelleanlæg.

Forretningsmodellen er grundlæggende, at højtlønnede danskere gennem blandt andet timandsselskaber (K/Ser) kan udskyde skat nu, mens de sparer store beløb op over en 20-årig periode gennem statsgaranterede priser på den producerede strøm.

Skat og statsstøtte

Der er dog også mange risici, og i modsætning til konkurrenterne Obton og Hellerup Finans har Vektor Finans negativ bundlinje og måtte i 2012 notere et underskud før skat på 12 millioner kroner. Årsagen er ifølge Carsten Rise, at det er svært at finde tilstrækkeligt med gode projekter.

»Vi solgte tre projekter i 2012, og det er for lidt i forhold til vores omkostningsbase,« siger han.

Selskabets revisor noterer i 2012-regnskabet, at Vektor Finans i strid med selskabs-loven har ydet lån til kapitalejer, hvilket betyder, at ledelsen kan ifalde ansvar. Carsten Rise ønsker ikke at kommentere revisorens bemærkning.

Han peger i øvrigt på, at markedet for solcelleanlæg gradvist bliver mindre attraktivt, fordi Tyskland og Italien planmæssigt aftrapper de garanterede afregningspriser på solenergi.

For et par år siden blev anlæggene solgt med afkast på 10,5 procent, mens investorerne nu må nøjes med 8,7 procent på grund af de lavere tariffer. Vektor Finans forventer at sælge fem anlæg i 2013 for i alt 80 millioner kroner.

Kriseramte italienske projekter

Ifølge Carsten Rise har Vektor Finans’ økonomiske vanskeligheder ikke noget at gøre med, at virksomheden for et par år siden kom galt af sted med to solcelleprojekter i Italien, som var solgt til danske investorer. Den sag er ude af verden, siger Rise, som ikke ønsker at kommentere sagen nærmere.

I 2010 sendte Vektor Finans 17 millioner kroner ned til to projekter i Støvlelandet, men projekterne blev ikke til noget, og de 17 millioner kroner blev ikke betalt tilbage. De italienske banker var så pressede på grund af gældskrisen, at de trak deres finansieringstilbud. Derefter måtte Vektor Finans nøjes med en afdragsordning, hvor de 17 millioner kroner betales tilbage gradvist.

Carsten Rise har tidligere forklaret, at det er selskabet Vektor Finans, der har penge ude at svømme: »Vores investorer er ikke berørt af det her. Det er ikke investorernes penge, der er på spil. De har fået et andet anlæg, som er lige så godt,« sagde han til Børsen i 2010.

Siden har Vektor Finans holdt sig væk fra Italien og koncentreret sig om solprojekter i Tyskland:

»Lande som Spanien og Italien er i krise. Tyskland er stabilt og laver for eksempel ikke lovgivning med tilbagevirkende kraft,« siger Carsten Rise.