Grøn spekulation kender ingen grænser

Europæiske lande bruger hvert år milliarder på at støtte den grønne omstilling. Det har tiltrukket spekulanter, og det risikerer at skade den folkelige opbakning til den grønne omstilling, mener miljøeksperter.

Der er risiko for spekulation i investeringer i grønne energiformer. når der medfølger et skattefradrag for udenlandske investeringer. Det mener flere miljøeksperter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De enorme beløb, som europæiske lande bruger på at støtte grøn energi, er blevet et tilløbsstykke for spekulativ kapital. Kombinationen af garanterede, lukrative afregningspriser for strømmen og gode fradragsmuligheder har sat gang i et sandt solcelleboom i Europa.

Først havde vi solcellesagen herhjemme, og tirsdag kunne Berlingske fortælle, at danske skattefradrag bruges til at finansiere solcelleanlæg i udlandet. Og den slags sager kan skade den folkelige opbakning til den grønne omstilling.

»Så længe det er så billigt at udlede CO2, er man nødt til at fremme vedvarende energi med tilskud og fradragsordninger. Det er en kringlet vej at gå, fordi man hurtigt kan komme til at overbelønne investorerne, som vi så i solcellesagen. Hvis der er for mange af sådanne sager, er det rigtig skadeligt for tilliden til den grønne omstilling,« siger Thomas Færgeman, der er direktør for den grønne tænketank Concito.

Han bakkes op af Anders Larsen, der forsker i miljø- og energiøkonomi ved Roskilde Universitet.

»Når politikerne ønsker mest muligt miljø for pengene, hjælper sådanne sager ikke til at overbevise danskerne om fornuften i den grønne omstilling. Investeringer i udenlandske solcelleparker med danske skattefradrag er en udnyttelse af systemet, der ikke kan have været politikernes ønske,« siger Anders Larsen.

Skattegoder er en farlig vej

Han mener ikke, at det er hensigtsmæssigt at bruge skatteincitamenter i den grønne omstilling, da de grønne projekter vil blive placeret i det land, hvor de opnår den højeste støtte, mens skattefradraget bruges herhjemme.

»Det er et eksempel på, at det europæiske marked for vedvarende energi ikke fungerer, fordi statslige tilskud udnyttes. Skattemæssige incitamenter til virksomheder er vanskelige at begrænse til grøn energi i Danmark. Konkrete udbud af projekter herhjemme er derfor en bedre måde at sikre grønne investeringer i Danmark, der skaber arbejdspladser i Danmark, og som legitimerer danskernes udgifter til den grønne omstilling,« siger forskeren.

Bekymring på Borgen

Foreløbig har Skat ikke et dokumenteret overblik over omfanget af danske skattefradrag relateret til udenlandske solcelleparker. Som Berlingske fortalte tirsdag, kan skattefradragene i Danmark på udenlandske solcelleparker alene i år løbe op i et trecifret millionbeløb, og begge fløje i Folketinget kræver, at skatteminister Holger K. Nielsen (SF) får et grundigere overblik.

På Christiansborg er der også bekymring for, at de mange sager med spekulation i grønne subsidier kan skade den grønne omstilling.

»Det må ikke undermininere fornuften i, at vi understøtter den grønne omlægning. Ordningerne må ikke blive guldrandede forretninger,« siger Mike Legarth, klima- og energiordfører hos de Konservative.

Berlingske ville have spurgt klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) om, hvad han har tænkt sig at gøre for at bekæmpe finansiel spekulation i den grønne omstilling, men han er ifølge ministeriets presseafdeling udenlands og kunne derfor ikke stille op.