Spekulation kan skade grøn omstilling

På tværs af de europæiske grænser spekuleres der i milliardbeløb for at tappe statskasserne for subsidier til vedvarende energi. Det skader den folkelige opbakning til den grønne omstilling, mener eksperter.

I forbindelse med sidste uges klimaplan understregede regeringen og klima- og energiminister Martin Lidegaard (bill.), at vi i Danmark skal vælge de løsninger, der giver den størst mulige klimamæssige effekt for pengene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske skatterabatter er med til at finansiere private investorers solcelleparker i udlandet. Markedet har på kort tid nået milliardstørrelsen, men er blot det seneste eksempel på finansiel spekulation i lukrative, grønne subsidier i Europa. Før sommerferien afdækkede Berlingske lovsjusk på solcelleområdet herhjemme, som medførte omfattende spekulation i store solcelleanlæg.

Eksperter mener, at spekulationen er ganske skadelig for den folkelige opbakning til den grønne omstilling. Og den er vigtig, hvis forbrugerne skal købe argumenterne for højere og højere grønne afgifter.

»Når politikerne ønsker mest muligt miljø for pengene, hjælper sådanne sager ikke til at overbevise danskerne om fornuften i den grønne omstilling. Investeringer i udenlandske solcelleparker med danske skattefradrag er en udnyttelse af systemet, som ikke kan have været politikernes ønske,« siger Anders Larsen, der forsker i miljø- og energiøkonomi og er ekstern lektor ved Roskilde Universitet. I forbindelse med sidste uges klimaplan understregede regeringen og klima- og energiminister Martin Lidegaard (R), at vi i Danmark skal vælge de løsninger, der giver den størst mulige klimamæssige effekt for pengene. Hos den grønne tænketank Concito, som Lidegaard tidligere har været formand for, bekymrer den grønne spekulation også.

»Så længe, det er så billigt at udlede CO2, er man nødt til at fremme vedvarende energi med tilskud og fradragsordninger. Det er en kringlet vej at gå, fordi man hurtigt kan komme til at overbelønne investorerne, som vi så i solcellesagen. Hvis der er for mange af sådanne sager, er det rigtig skadeligt for tilliden til den grønne omstilling,« siger Thomas Færgeman, direktør for Concito.

Berlingske kunne i går fortælle, at danske velhavere i stor stil er begyndt at investere i udenlandske solparker gennem kommanditselskaber. Det giver skattebesparelser, som reelt er med til at finansiere investeringerne.

Fidusen kan koste den danske statskasse et trecifret millionbeløb i mistede skatteindtægter i år.