Dansk skattefidus betaler solparker i udlandet

Danske velhavere har fundet en gylden fidus ved at finansiere solcelleanlæg i Italien eller Tyskland med store skatterabatter herhjemme. Skat har ikke fuldstændigt overblik over omfanget.

Alene i år kan de samlede afskrivninger på udenlandske solcelleanlæg blive op mod 300 millioner kroner, og pengene giver vel at mærke ingen grøn energi i Danmark. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskere investerer store millionbeløb i udenlandske solcelleparker og bruger skattefradrag i Danmark som en del af finansieringen. Det er en gylden forretning, fordi lande som Tyskland og Italien samtidig garanterer en lukrativ afregningspris for strømmen i op mod 20 år. Reelt opstår en grøn penge­maskine, hvor den danske stat betaler en del af investeringen.

Investeringerne foretages i ti mand store kommanditselskaber. Det giver en skattefidus, da store afskrivninger på solanlæg de første år giver skattemæssige underskud, som investorerne i selskaberne kan trække fra i den skattepligtige indkomst. Dermed bliver investeringer i udenlandske solparker reelt finansieret af skattefradrag i Danmark.

Alene i år kan de samlede afskrivninger på udenlandske solcelleanlæg blive op mod 300 millioner kroner, og pengene giver vel at mærke ingen grøn energi i Danmark, da solanlæggene står i udlandet. Selv om skatte­fidusen er helt lovlig, er det en udnyttelse af skattesystemet, mener såvel Enhedslisten som oppositionen.

»Det er en skattefidus, som vi bør få lukket. Vi vil tage op med skatteministeren, om det kan være rimeligt og fornuftigt, eller om der bør gribes ind over for det. Jeg synes umiddelbart, at det lyder som en lidt for god fidus til, at det burde være muligt,« siger Per Clausen, klima- og energiordfører for Enhedslisten.

Ikke i lovens ånd

Venstre kræver også, at skatteminister Holger K. Nielsen (SF) orienterer Folketinget om omfanget af danske skattefradrag på solcelle­anlæg i udlandet.

»Det er oplagt, at skatteministeren nu får kigget konstruktionen grundigt efter i sømmene. For hvis det bare er en pengemaskine, hvor danske skatteregler gør det attraktivt at investere uden risiko, så skal det afdækkes, om der er et hul i skattelovgivningen, som skal lukkes,« siger Torsten Schack Pedersen, skatteordfører for Venstre.

Det Konservative Folkeparti frygter en udnyttelse af systemet, som aldrig har været hensigten.

»Det kommer bag på mig, at det kan lade sig gøre. Det er ikke i lovens ånd. Vi har netop fjernet skattefradraget for de små solcelleanlæg herhjemme, for at det ikke skal blive for attraktivt at spekulere i ordningerne. Det skal være gennemskueligt, så vi har overblik over, hvad det kan komme til at koste os,« siger Mike Legarth, klima- og energiordfører for Det Konservative Folkeparti.

Skatteministeriet oplyser, at der ikke findes tal eller statistikker, der dokumenterer omfanget af investeringer i solcelleanlæg organiseret i kommanditselskaber i ind- eller udland. Gennem de frivillige indberetninger fra branchen har Skat en indikation af omfanget, og på baggrund af disse informationer er vurderingen, at udviklingen ikke udgør et problem eller kræver ændring af ordningen.

Skatteminister Holger K. Nielsen ville i går ikke stille op til interview med Berlingske, da han var til sommergruppemøde i SF. Men skatteministeren skriver i en mail:

»Som jeg forstår det, er der hverken tale om et skattehul, eller at virksomhederne er på den forkerte side af loven, men nu vil jeg i første omgang bede Skat følge udviklingen på området.«

Hos udbyderne af solcelleinvesteringer i udlandet lægger man da heller ikke skjul på, at skattefradragene er et væsentligt element i investeringerne. Den største udbyder på markedet er Obton fra Aarhus. Selskabet har netop i øjeblikket et solprojekt i Gustrow i Tyskland, hvor investorernes kapitalindskud bliver betalt tilbage på bare to år.

»Igennem et K/S-projekt hos Obton A/S opnår man retten til et attraktivt skatte­fradrag. Det betyder, at en skattebesparelse reelt er med til at finansiere investeringen og forkorte tilbagebetalingstiden,« forklarer Obton.