Solcellesag presser departementschef

Formelt er håndteringen af den gennemhullede solcellelov Martin Lidegaards (R) ansvar. Han fortsætter dog som klima- og energiminister, fordi regeringstoppen reelt placerer ansvaret for roderiet på de ledende embedsmænd i ministeriet.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) beholder sin ministertaburet trods fejlinformering af Folketinget, en næse og massiv kritik for håndteringen af de mange huller i solcelleloven.

Ifølge Berlingskes oplysninger vurderer regeringstoppen solcellesagen som alvorlig for Martin Lidegaard, men holdningen er, at ansvaret for roderiet i ministeriet reelt ligger hos de ledende embedsmænd, og at Martin Lidegaard i det lys har håndteret sagen så godt, som han kunne.Dermed peger pilen på departementschef Thomas Egebo, der har ansvaret for, at lovarbejdet og procedurerne fungerer i ministeriet.

Fejl på fejl på fejl

Og det er ikke småting, der er gået galt i Klima- og Energiministeriet siden november sidste år. Først fik ministeriet lavet en solcellelov, som nogle embedsmænd ellers havde påpeget, at der var et hul i – det åbnede for opførelsen af kæmpe solcelleanlæg på marker. Da hullet skulle lukkes tre måneder senere, overså ministeriet et nyt hul i form af store solcelleanlæg på taget af erhvervsbygninger.

Her stoppede problemerne imidlertid ikke. Da omfanget af udbygningen med solcelleanlæg skulle hasteundersøges, strandede oplysningerne en uge i Energistyrelsen, og ministeren fejlinformerede Folketinget endnu en gang.

Martin Lidegaard har efter Berlingskes afdækning af roderiet i ministeriet understreget, at ansvaret er ministerens, og han har fået en næse og massiv kritik fra et enigt klima- og energiudvalg i Folketinget.

For at undgå yderligere problemer iværksatte Martin Lidegaard i slutningen af juni en kulegravning af sine egne embedsmænd, og allerede efter få dage kunne ministeriet konkludere, at den er gal med såvel procedurer som kulturen i ministeriet.

Usund kultur i ministeriet

Det har medført, at organisationen i Energistyrelsen skal omlægges med en ny styringsmodel til håndtering af store sager, nye arbejdsgange i direktionen samt etablering af en læringskultur omkring fejl og mangler. En blank erkendelse fra departementschefen om, at der ikke tidligere har været en sund arbejdskultur, hvor man påpeger og lærer af fejl og mangler.

Det er ikke første gang, at Thomas Egebo er involveret i dårlige sager. Han var også i overskrifterne, da Connie Hedegaard (K) var klima- og energiminister, og Danmark havde værtskabet for FNs klimatopmøde COP15 i 2009.

Først var der sagen om chefforhandler Thomas Becker, der røg ud af ministeriet efter flere sammenstød med Thomas Egebo. Perioden op til topmødet var endvidere præget af stor uro blandt medarbejderne i ministeriet og voldsomme magtkampe med Statsministeriet om kontrollen med det højt profilerede topmøde, der endte som et stort flop.

Således skrev en række medarbejdere i ministeriet et brev om den usunde arbejdskultur til Thomas Egebo i 2009.

»Kære Thomas Egebo. Vi har gennem længere tid oplevet flere situationer, som skaber frustration og utryghed i en i forvejen meget travl periode. Medarbejderne i Området for Globalt Klima (OGK, red.) ønsker derfor hermed at gøre dig opmærksom på vores store bekymring over vores nuværende arbejdssituation. I stedet for samarbejde og tillid oplever vi, at husets administrative ledelse agerer på en måde, som vi må tolke som udtryk for mistro til medarbejderne i OGK og manglende opbakning fra en samlet ledelse i huset,« hed det i brevet underskrevet »Alle medarbejdere i Området for Globalt Klima«.

Lidegaard har fortsat tillid til Egebo

Da Martin Lidegaard iværksatte kulegravningen af sine egne embedsmænd før sommerferien, understregede han over for Berlingske, at han stadig havde fuld tillid til Thomas Egebo og de øvrige embedsmænd i ministeriet. Og sådan er det stadig.

»Jeg har tillid til mit embedsapparat. Det er menneskeligt at fejle. Det vigtige er at lære af sine fejl og komme videre. Helt generelt opfatter jeg mine embedsfolk som meget dygtige. Det er ikke kutyme, at de begår fejl, men det kan ske, og vi skal gøre alt, hvad vi kan, for at det ikke sker igen. Og jeg bedt min departementschef følge op på det,« siger Martin Lidegaard.

Departementschef Thomas Egebo stiller til gengæld ikke op til interview.

Folketingets statsrevisorer har bebudet, at de senere i august vil bede Rigsrevisionen granske solcellesagen. Resultatet af den undersøgelse vil dog tidligst foreligge til foråret.