Thomas Borgen vinder kronprinsekampen i Danske Bank

Valget af Thomas F. Borgen som ny administrerende direktør er samtidig et fravalg af den anden kronprins, Tonny Thierry Andersen, chef for Personal Banking. Et uplettet CV er blandt årsagerne, antyder formand Ole Andersen.

Både Thomas Borgen (til venstre) og Tonny Thierry Andersen blev af analytikere vurderet som mulig kronprins i Danske Bank. Her er de fotograferett ved bankens generalforsamling i 2011. Foto: Jeppe Bøje Nielsen Fold sammen
Læs mere
Danske Bank havde to dygtige interne kandidater at vælge imellem, da der skulle findes en ny administrerende direktør i stedet for den fyrede Eivind Kolding.

Ud over Thomas F. Borgen har Tonny Thierry Andersen, direktør og chef for personal banking, således også i lang tid været nævnt som kronprins i landets største bank, og det kunne lige så godt være blevet den ene som den anden. Det mener aktieanalytiker i Alm. Brand Markets, Jesper Christensen.

»Det var én af de to kandidater, man kunne have forestillet sig. I min bog ville begge være stærke kandidater,« siger han og bakkes op af aktieanalytiker Christian Hede fra Jyske Bank:

»I direktionen er det jo de to, der har stået først i køen. Man kan sige, at hvis Danske Bank havde valgt at ansætte Tonny Thierry som ny direktør, ville det heller ikke have været den store overraskelse. Det har ikke været åbenlyst i min bog, at Thomas Borgen var langt foran Tonny Thierry. Det er han jo så tilsyneladende og helt tydeligt i dag (i går, red.). Men det var de to, der var mulighederne internt.«

Ifølge Danske Banks formand, Ole Andersen, har Tonny Thierry Andersen dog ikke været tæt på at overtage Eivind Koldings stol i denne omgang, ligesom han antyder, at det har spillet ind på beslutningen, at Thomas Borgen ikke var med til at føre banken ind i Irland i 2005, hvilket efterfølgende har givet kæmpe tab til Danske Bank.

Var der andre i spil end Thomas Borgen?»Nej, men det er en bestyrelses forpligtelse at holde øje med, hvad der er af kandidater. Jeg kan sige, at vi har gjort vores hjemmearbejde,« siger Ole Andersen.Betyder det noget, at Thomas Borgen ikke er mærket af for eksempel opkøbene i Irland?»Der er mange gode grunde til, at vi har valgt Thomas Borgen. Jeg vil ikke komme ind på enkelte grunde, men jeg kan sige, at han først blev en del af Danske Banks direktion i 2009.«

De to bankanalytikere vurderer da også, at Thomas Borgen er den rette mand til jobbet:

»Jeg vurderer ham til at være et godt match til at tage opgaven herfra. Han har siddet og haft en lang bankerfaring bag sig, hvoraf en stor del har været inden for Danske Bank. De to ting er væsentlige. Og så har han jo siddet og haft den der hands on-bank- erfaring fra Corporate Affairs, hvor han er vant til at have med større komplekse kunder at gøre, og hvad de stiller af krav til en moderne bank,« siger Jesper Christensen.

Christian Hede mener også, at Thomas Borgens profil passer godt til jobbet, da han har erfaring fra mange forskellig områder i banken.

Han understreger samtidig, at dette ikke skal ses som et nederlag til Tonny Thierry Andersen.

»Man skal huske, at Tonny Thierry har nok at lave i sin nuværende stilling. Der er jo masser af muligheder for at udfolde sit talent der,« siger Christian Hede og henviser til, at Tonny Thierry Andersens stilling som chef for Personal Banking er en stor stilling, hvor han har knap 8.000 ansatte under sig.

Det er omkring dobbelt så mange som Jyske Banks direktør Anders Dam har under sig, og knap fire gange så mange som Karen Frøsig har i Sydbank.