Borgen vil sætte turbo på omstridt strategi

Thomas Borgens største opgave som ny administrerende direktør i Danske Bank er at sikre, at banken når sin ambitiøse målsætning om at give aktionærerne et afkast på 12 procent i 2015. Det kan betyde ny fyringsrunde.

Bankdirektør Thomas Borgen tiltræder som ny konstitueret førstemand i Danske Bank (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2013) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

Analytikere og eksperter har længe været enige om, at det er urealistisk for Danske Bank at nå den ambitiøse målsætning om at skabe et afkast til aktionærerne på 12 procent i 2015 og samtidig være blandt de tre bedste banker i Norden på dette punkt. Alligevel er det netop, hvad Thomas F. Borgen nærmest garanterer i sin første udtalelse som administrerende direktør for Danske Bank:

»Jeg glæder mig til at overtage stafetten og fortsætte implementeringen af vores strategi, som bestyrelsen og direktionen er helt enige om, er den rigtige. Det er en stor opgave at nå vores ambitiøse mål, men jeg er ikke i tvivl om, at jeg, den øvrige ledelse og vores dygtige medarbejdere kan sørge for, at vi kommer i mål,« siger Thomas Borgen.

I 2012 havde Danske Bank en egenkapitalforrentning på blot 3,7 procent, mens de øvrige storbanker i Sverige og Norge alle havde tocifrede egenkapitalforrentninger. Det er derfor en stor opgave, der ligger foran den nye direktør.

Danske Bank-formand Ole Andersen gjorde det klart ved mandagens udskiftning på direktørposten, at Danske Bank er inde i en fase, hvor det i høj grad handler om kundefokus og strategiimplementering, eksekvering og lønsomhed – og at Eivind Kolding ikke er den rette mand til dette.

Eivind Kolding har selv tidligere i Berlingske Business sået tvivl om, hvorvidt banken når målet, da forudsætningerne om et renteniveau på to procent ikke ser ud til at være til stede.

At Thomas Borgen med en optimistisk og offensiv tilgang til målsætningen erklærer sig sikker på at nå målet, og at Ole Andersen taler om at accelerere strategien, kan ifølge aktieanalytiker i Jyske Bank Christian Hede betyde, at der bliver kigget på omkostningerne i Danske Bank, herunder mulige fyringer.

»Det kan betyde mange ting, men det er klart, at der er nogle helt håndgribelige ting, såsom at hvis man skal spare penge på at lukke stillinger ned, jamen så kan man spare endnu flere penge på at lukke dem hurtigere. Danske Bank kan ikke bestemme, at makroøkonomien skal forbedres hurtigere i Danmark, så derfor må banken tage fat i de ting, den selv kan styre, og det er blandt andet omkostningerne. Der bestemmer de jo selv, hvor mange mennesker de vil have ansat,« siger Christian Hede.

Han understreger dog, at der også kan ligge andre ting i støbeskeen, som offentligheden ikke kender noget til, såsom nye tiltag af forskellige slags, nye lånetyper eller nye programmer.

Overordnet set er banken dog på rette vej med det indførte kundeprogram, mener Christian Hede, og derfor handler det i høj grad om eksekvering for Thomas Borgens vedkommende.

»Man kan sige, at han får lov til at begynde fra bunden af med en forretning, der egentlig er på vej i den rigtige retning, og derfor skal han bare holde den bold kørende, der er begyndt at trille og forhåbentlig få den til at trille endnu hurtigere,« siger Christian Hede.