Nye og brutale bestyrelser renser ud

Bestyrelserne fyrer topchefer som aldrig før. Hård global konkurrence og pres fra ejerne tvinger formænd til at gå drastisk til værks, vurderer eksperter.

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen, der har stået bag afskedigelsen af Eivind Kolding, har også stået bag afskedigelsen af blandt andre Jørgen Lindegaard i ISS, og Kalle Hvidt i Bang og Olufsen. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere

Magten i de danske virksomheder er tippet over til bestyrelserne, der lægger et større pres på topcheferne og skifter ud som aldrig før. Bestyrelserne er tvunget til at gribe ind, når udviklingen ikke går som planlagt, for virksomhederne er udsat for hårdere international konkurrence og stigende krav fra ejerne.

Fremover vil endnu flere af landets øverste chefer miste jobbet, vurderer bestyrelsesformænd og eksperter over for Berlingske.

I går blev Eivind Kolding fyret som øverste chef for Danske Bank. Afskedigelsen kommer efter en sommer, hvor topcheferne i blandt andet Vestas, NKT, Flügger, Coop og IC Companys også har været tvunget til at finde nye job.

»Der er sket et magtskifte, hvor den entydige magt, der tidligere lå hos den adm. direktør og direktionen, nu er flyttet over til bestyrelsen,« siger Waldemar Schmidt, tidligere topchef i servicekoncernen ISS og senere bestyrelsesmedlem i en række store danske virksomheder.

De nye tider kommer efter kapitalfondenes indtog. Fondene begyndte for ti år siden at købe danske virksomheder og overtog blandt andre TDC og ISS. De lagde et nyt og hidtil uset pres på deres direktioner. I dag er danske virksomheders bestyrelser sammensat som de fleste kapitalfondes med brancheeksperter og medlemmer med indgående kendskab til det marked, som virksomheden arbejder i. Og det er godt for aktionærerne, mener Niels Leth, aktiechef i SEB Enskilda.

»Bestyrelserne er blevet betydeligt mere professionelle og mere hårdhændede. Ledelser, som ikke leverer varen, eller som ikke har den rigtige profil, skiller man sig af med, så på den måde er magtbalancen øget i bestyrelserne og reduceret i direktionerne. Det er positivt, at man på den måde beskytter aktionærværdierne,« forklarer Niels Leth.

At bestyrelserne tager hårdt fat, viser en gennemgang fra Økonomisk Ugebrev: 141 topchefer i de 1.000 største danske virksomheder blev udskiftet i 2012. Tallet er steget fra 124 i 2011 og fra 95 året før. Det betyder, at en direktør i gennemsnit blot sidder seks-syv år.

I dag er danske virksomheder udsat for større international konkurrence og mere professionelle konkurrenter. Desuden bliver udviklingen i de danske selskaber løbende sammenlignet med andre virksomheder i branchen. Og klarer de sig dårligere, truer det topchefens muligheder for at fortsætte, siger Martin Jes Iversen, professor på CBS.

»Tidligere kunne topdirektører sidde i ti, 15 eller 20 år, og mange steder havde virksomhederne basalt set den samme strategi og opfattelse af markedet. Men nu, hvor internationalisering og globalisering har gjort konkurrencevilkårene anderledes, ser vi flere udskiftninger,« siger Martin Jes Iversen.

Også headhunterne føler de nye vinde. Kurt Brusgaard, partner og bestyrelsesformand i headhunterfirmaet Odgers Berndtson, mærker, at bestyrelsesformændene i dag i langt højere grad selv vil sætte dagsorden.

»Vi ser i øjeblikket, at magten flytter sig opad, og at bestyrelserne er kommet tættere på virksomhederne. Mange steder er formanden i højere grad med til at sætte dagsordenen. Det betyder, at lunten er blevet kortere, og at de kræver resultater hurtigere,« siger Kurt Brusgaard.

Danske Banks bestyrelsesformand Ole Andersen, der har stået bag afskedigelsen af Eivind Kolding, har selv en fortid i den svenske kapitalfond EQT.

Her afskedigede han blandt andre Jørgen Lindegaard i ISS, og siden har Ole Andersen også bedt Kalle Hvidt stoppe i Bang og Olufsen.

Ole Andersen siger, at det letteste for ham havde været ikke at gøre noget, men så ville han ikke passe sit job.

»Det er vores pligt at forholde os til situationen løbende, og hvis der er behov for forandringer, skal vi gøre noget ved det,« siger Ole Andersen.

Det er dog ikke alle, som mener, at udviklingen er lige god. Stine Bosse, tidligere topchef i Tryg, har netop afskediget i malingvirksomheden Flügger. Hun tvivler dog på, at 18 måneder var nok til, at Eivind Kolding kunne nå at levere de resultater, som han var blevet bedt om.

»Eivind Kolding fik en meget kort levetid. Sådan noget skal man overveje ekstremt grundigt, fordi det, som han forventedes at præstere, ikke er noget, som viser sig efter 18 måneder. I denne sag, har man har lov til at sige, at det var meget hurtigt, at Eivind Kolding skulle stoppe,« siger Stine Bosse.

Omvendt mener Lars Krull, bankekspert og seniorrådgiver ved Aalborg Universitet, at andre bestyrelser kan tage ved lære af Ole Andersen.

»Det er vigtigt at være opmærksom på, at en bankdirektør bliver godt betalt, og generelt er baggrunden for en høj løn, at man løber en stor risiko. Hidtil har risikoen for at blive fyret som bankdirektør dog ikke været stor, selv om der er mange andre, der gerne vil have jobbet,« siger Lars Krull.