Teknologiske fremskridt giver overflod af svinekød

Teknologiske landvindinger betyder, at dansk landbrug er i stand til at øge produktionen mærkbart.

Svinekødsbranchen har tradition for at været præget at store udsving, men den gennemsnitlige landmand har nu haft underskud på griseproduktionen ni år i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Men landmændene svæver ikke på lyserøde skyer, da den øgede produktion medfører, at priserne på bacon, mørbrad og andet svinekød bliver sat voldsomt under pres.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Danske landmænd er europamestre i at udnytte ny teknologi til at avle smågrise, viser nye opgørelser fra Videnscenter fra Svineproduktion og det internationale Interpig-samarbejde. Danmark har formået at øge kuldstørrelsen med næsten 0,6 smågris per år, viser tallene ifølge avisen.

- Landmændene drukner så at sige i deres egen succes. Den store fremgang i produktiviteten betyder, at produktionen af svinekød stiger, hvilket lægger et tungt pres på priserne, siger Finn Udesen, der er afdelingschef i Landbrug og Fødevarer, til Jyllands-Posten Erhverv.

Svinekødsbranchen har tradition for at været præget at store udsving, men den gennemsnitlige landmand har nu haft underskud på griseproduktionen ni år i træk. Opgjort i bundlinjeresultat per gris har hvert dyr i gennemsnit leveret et underskud på 67 kr.

Også i 2016 ventes store underskud i branchen.