Teknologiske fremskridt giver overflod af svinekød

Teknologiske landvindinger betyder, at dansk landbrug er i stand til at øge produktionen mærkbart.

Svinekødsbranchen har tradition for at været præget at store udsving, men den gennemsnitlige landmand har nu haft underskud på griseproduktionen ni år i træk. Fold sammen
Læs mere
Foto: LISELOTTE SABROE

Men landmændene svæver ikke på lyserøde skyer, da den øgede produktion medfører, at priserne på bacon, mørbrad og andet svinekød bliver sat voldsomt under pres.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Danske landmænd er europamestre i at udnytte ny teknologi til at avle smågrise, viser nye opgørelser fra Videnscenter fra Svineproduktion og det internationale Interpig-samarbejde. Danmark har formået at øge kuldstørrelsen med næsten 0,6 smågris per år, viser tallene ifølge avisen.

- Landmændene drukner så at sige i deres egen succes. Den store fremgang i produktiviteten betyder, at produktionen af svinekød stiger, hvilket lægger et tungt pres på priserne, siger Finn Udesen, der er afdelingschef i Landbrug og Fødevarer, til Jyllands-Posten Erhverv.

Svinekødsbranchen har tradition for at været præget at store udsving, men den gennemsnitlige landmand har nu haft underskud på griseproduktionen ni år i træk. Opgjort i bundlinjeresultat per gris har hvert dyr i gennemsnit leveret et underskud på 67 kr.

Også i 2016 ventes store underskud i branchen.