Arla ofrer overskud på kriseramte bønder

Danske mælkeproducenter befinder sig midt i en dyb økonomisk krise. Arla kommer dem nu til undsætning med ekstra efterbetaling.

Arla sendes mælkeproducenterne en ekstra efterbetaling, fordi mange af dem kæmper for at komme gennem året. Modelfoto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arlas bestyrelse sætter alle sejl ind for at hjælpe mælkeproducenterne, som er ramt af historisk lave mælkepriser. Stik imod sædvane er den politiske ledelse i Danmarks største andelsselskab parat til at ofre noget ekstra af selskabets 2015-overskud til de krise­ramte bønder, andelshaverne.

»Vi er klar til at tage ekstraordinære skridt og har accepteret et lavere netto­resultat på mellem 2,7 og 3,0 procent i Arla i 2015. Det skal frigive mere af resultatet til løbende at understøtte den månedlige afregningspris, á conto-prisen,« siger svenske Åke Hantoft, der er bestyrelsesformand.

Desuden vil Arlas bestyrelse anbefale, at der udbetales en efterbetaling på én eurocent, 7,5 øre pr. kilo mælk, når året er omme. Efterbetalingen modtager samtlige Arlas næsten 12.700 andelshaverne i syv lande i marts næste år.

Afgørelsen om det ekstraordinære tiltag, der vil gå lidt ud over konsolideringen i selskabet, skal træffes endeligt på selskabets repræsentantskab. Ingen venter, at forsamlingen går imod bestyrelsens indstilling.

»Vi gør det her, fordi utroligt mange mælke­producenter kæmper for at komme igennem året. De håber på, at der måske kommer lidt lys for enden af tunnellen i 2016,« siger Åke Hantoft.

Den økonomiske situation har ikke været værre i mange år for danske landmænd. Især mælkeproducenterne lider. Deres pris på mælk er dykket så langt ned, at ni tiendedele af de danske producenter, hvoraf mange er forgældede til op over skorstenene og risikerer at gå konkurs, kører med underskud.

Efterbetalingen til bønderne bliver dermed højere, end den ellers ville have været med et nettoresultat på 2,7 procent af omsætningen. Men Åke Hantoft ryster ikke på hånden. Han siger over en telefon fra Stockholm, at bestyrelsen sender et klart signal til alle selskabets ejere om, at den støtter en efterbetaling i marts 2016 fra Arla Foods på en eurocent pr. kg leveret mælk, altså 7,5 øre. Efterbetalingen har været det samme beløb i en håndfuld år i træk. Næste udbetaling burde ifølge formanden have været lavere, men det sker ikke.

»Vi ønsker ikke at give lavere efterbetaling i år. I Arla er efterbetalingen også af symbolsk værdi. Den viser, at i Arla deler vi selskabets gevinst med ejerne,« siger Åke Hantoft.

Med beslutningen om at sænke målet for mejeriselskabets profit afviger man i Arla et mål om, at nettooverskuddet hvert år skal ligge på tre procent af omsætningen.

Når der bliver lagt færre penge til side til konsolidering i selskabet, giver det mindre til fremtidige investeringer. Men den pris er bestyrelsen parat til at betale for at hjælpe de pressede andelshavere. Arlas bestyrelse er givet blevet presset fra folk i de menige rækker om at hjælpe ejerne.

Producenterne får løbende en à contopris fra Arla, når de har leveret mælk, og det er den, der er deres hovedindtægt. I denne måned er à conto-prisen 2,13 kr. pr. liter på konventionel mælk og 3,20 kr. for økomælk. Når det gælder konventionel mælk, er det en meget lav pris. Oven i det kommer efterbetalingen på 7,5 øre pr. liter i marts næste år.

Arla har andelshavere lige fra Himmerland til Skotland, Belgien og Jämtland i Sverige. Ingen er ifølge eksperter imidlertid så pressede og gældsatte som de danske landmænd, hvor en del i 00erne købte jord og ejendomme op til opskruede priser.

Hertil skal lægges, at mange investerede massivt i rente- og valutaswaps og vindmøller, som der er tabt store penge på.

Men ifølge Åke Hantoft er det ikke kun danske bønder, der har det svært, men mælkeproducenter over hele Europa.

»Der er ingen forskel på, om man f.eks. er dansker, svensker, tysker eller belgier. Alle har det svært. F.eks. har vore tyske andelshavere været ramt af tørke. Alle kæmper for at overleve,« siger han.

Adm. direktør Peder Tuborgh er enig med bestyrelsen om, at der lægges op til en lidt lavere konsolidering i Arla i år.

»Jeg tror, at alle kan være enige om, at det er det rigtige skridt i et landmandsejet kooperativ at sende det signal,« siger han.

Det kraftige fald i de globale mælkepriser rammer Arla Foods hårdt. Selskabet omsætning faldt i første halvår af 2015 faldt med 1,5 mia. kr. i forhold til samme periode sidste år. Arlas resultat i første halvår i år udgjorde kun 2,3 pct. af selskabets omsætning. Omsætningen ventes at nå 76-77 milliarder kr.

TV: Arla får tæv af Kina