Sydbank: Godt for SAS, at konkurrenten er dårligt flyvende

Det er godt for SAS, at konkurrenten Norwegian har skuffet i forbindelse med regnskabet for fjerde kvartal, hvor indtjeningen var dårligere end ventet.

Norwegians dårlige resultat kan ikke være andet end godt for SAS, vurderer Sydbank. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Det vurderer Jacob Pedersen, der dækker SAS som aktieanalytiker i Sydbank.

»Umiddelbart kan jeg ikke se andet, end at når konkurrent er så dårligt flyvende rent indtjeningsmæssigt, kan det ikke andet end at være godt for SAS,« siger han til Ritzau Finans.

Jacob Pedersen mener ikke, at brændstofpriserne er grunden til, at Norwegian har haft et dårligt år, men at problemerne langt hen ad vejen er selvforskyldte.

»Alle flyselskaberne er underlagt, de brændstofprisstigninger der er, men at lægge regnskabet fra 2017 frem som værende et brændstofmæssigt problem er ikke, hvad det handler om i Norwegian. Det handler om, at det vokser for hurtigt og er stort set ukontrolleret, og det er bare dyrt,« siger han.

Han vurderer, at Norwegian bliver nødt til at gøre noget ved problemet, da selskabet har tabt næsten 1 mia. norske kr. i løbet af et år, hvor stort set alle andre flyselskaber i Europa har leveret rekordresultater.

»Det viser virkelig, at der er noget galt i den forretning. De er ved at skrue på håndtagene.«

»Det er enormt komplekst at modtage så mange nye fly, få dem ind i flåden og få produktionen op at køre, i den takt som man har solgt billetter forud i tiden. Det er en stor opgave, der venter Norwegian i 2018. Mit bedste bud er, at det leverer bedre i 2018 end i 2017, men det bliver ikke noget nemt år,« siger Jacob Pedersen.

SKUFFER PÅ BUNDLINJEN

I fjerde kvartal landede Norwegian en omsætning på 7844 mio. norske kr., mens analytikerne ifølge INQ havde regnet med en omsætning på 7744 mio. norske kr.

Driftsresultatet (EBITA) overraskede omvendt negativt med et minus på 651,9 mio. norske kr. mod analytikernes forventning om et underskud på 259 mio. norske kr.

Også bundlinjen lå til den svage side med et minus på 1431 mio. norske kr. før skat, hvor der blandt analytikerne var ventet et underskud på 771 mio. norske kr.

SAS fremlagde allerede regnskab for fjerde kvartal af selskabets skæve regnskabsår 2016/17 i december, og 27. februar er luftfartsselskabet klar med regnskabstal for første kvartal.