Styrelse kræver svar fra Ikea om væltende møbler

Sikkerhedsstyrelsen beder Ikea om en redegørelse, efter at flere børn har mistet livet under væltende møbler.

Sikkerhedsstyrelsen har bedt møbelgiganten Ikea om en redegørelse, efter det er kommet frem, at væltede kommoder og skabe fra Ikea har kostet flere børn livet i Nordamerika. Fold sammen
Læs mere
Foto: YVES HERMAN

Sikkerhedsstyrelsen har bedt møbelgiganten Ikea om en redegørelse, efter det er kommet frem, at væltede kommoder og skabe fra Ikea har kostet flere børn livet i Nordamerika.

Mens Ikea har valgt at trække møblerne tilbage fra det nordamerikanske marked, er de fortsat på markedet i Danmark og det øvrige Europa.

»Vi har bedt Ikea komme med en redegørelse for, dels hvad der er sket på det amerikanske marked, dels om de her kommoder lever op til de europæiske sikkerhedskrav, der er,« siger kommunikationschef Mette Cramon fra Sikkerhedsstyrelsen.

Ikea Danmark oplyser, at kommoder i Malm-serien i Nordamerika har forårsaget tre ulykker med døden til følge, siden serien kom på markedet i USA 2002.

Ikea har samtidig viden om yderligere tre dødsulykker siden 1989, hvor andre Ikea-kommoder har været involveret. Altså i alt seks dødsulykker fra 1989 frem til i dag.

I ingen af de seks tilfælde var det medfølgende sikkerhedsbeslag benyttet, oplyser Ikea Danmark.

Ikea har som følge heraf valgt at trække 29 millioner møbler tilbage i USA, herunder møbler fra serierne Malm, Hemnes, Anebod og Brimnes.

Ikea Danmark afviser at gøre det samme og understreger, at man overholder samtlige nationale sikkerhedsregler på området.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen er der ikke oplysninger om tilsvarende ulykker med møblerne herhjemme.

»Der er intet, der tyder på, at der er sket ulykker i Danmark med de pågældende møbler,« siger Mette Cramon.

Salgschef for Ikea Danmark Markus Ekewald siger til Ritzau, at der ikke er nogen fare forbundet med de pågældende møbler, hvis blot man husker at fastgøre dem til væggen, sådan som det fremgår af anvisningerne.

Den opfordring tilslutter Sikkerhedsstyrelsen sig.

»Det er vigtigt at sige til danske forbrugere, at hvis der følger beslag med, og det står tydeligt i vejledningen, at der skal bruges beslag, så er det altså ikke for at genere nogen, men noget der skal tages alvorligt.«

»Få dem nu sat på. Det tager fem minutter med en skruetrækker, og det er altså vigtigt, især i børneværelser,« siger Mette Cramon.

Sikkerhedsstyrelsen forventer at modtage redegørelsen fra Ikea inden ugens udgang.