Stor eksport af dansk overvågning

Overvågningsudstyr produceret i Danmark sælger stadig bedre i udlandet, viser ny bog.

Ny bog kortlægger den danske overvågningsindustri, som sælger stadig mere til udlandet. Arkivfoto: Iris/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske virksomheder eksporterer IT-overvågningsudstyr som aldrig før.

Hvor der i 2005 blev givet ni tilladelser til at udføre IT-overvågningsudstyr for 4,1 millioner kroner, blev der i 2013 udstedt 162 tilladelser til udstyr for i alt 92,4 millioner.

Det fremgår af tidligere journalist ved Computerworld, Kristian Hansens nye bog »Spionfabrikken - Danmarks hemmelige overvågningsindustri«, som udkommer i dag, tirsdag. Tallene er indsamlet af Erhvervsstyrelsen, som er Danmarks øverste tele- og IT-myndighed, og omfatter individuelle tilladelser til danske virksomheder i de kategorier, der typisk dækker overvågningsudstyr.

Men ifølge bogen optræder mange virksomheder slet ikke i statistikken og stigningen på over 2.100 procent, fordi de typisk eksporterer store mængder og mange produkter regelmæssigt og derfor kan få en generel tilladelse.

Milliardstor industri

Bogen beskriver det seneste års overvågningsdebat og kortlægger, »hvordan en klynge af danske IT-overvågningsvirksomheder opstod, opererer, og hvordan de i dag har vokset sig til en milliardstor industri«, som sælger overvågningsudstyr til efterretningstjenester over hele verden.

Bogens titel henviser til den måde, som de lokale omtaler virksomhederne i deres nabolag på.

Lækagenetstedet Wikileaks offentliggjorde i december 2011 papirer, som kortlagde verdens overvågningsindustri. Dengang optrådte tre virksomheder - ETI Group i Nørresundby, Spectronic Systems i København og Napatech i Søborg - på listen over virksomheder, der udvikler teknologi til enten overvågning, logning, registrering eller sporing af civile borgere via oplysninger om deres adfærd på nettet, via mobiltelefoner, overvågningskameraer og meget andet.