Stærke kræfter arbejder på flyvende taxier

Flyfabrikkerne Boeing køber dronespecialist, og Skype-stifter investerer i flyvende eltaxier.

Boeing har købt Aurora, som arbejder på flyvende taxier. Det samme gør tyske Lilium, som Skype-medstifter Niklas Zennström har skudt penge i. Fotos: Aurora og Lilium Fold sammen
Læs mere

Stærke kræfter er i gang for at bemægtige sig luftrummet med flyvende taxier - med eller uden chauffør.

Flyfabrikkerne Boeing har netop købt den amerikanske dronespecialist Aurora Flight Sciences, der arbejder med både droner og pilotløse flysystemer med henblik på at udvikle en hel flåde af små, flyvende taxier til bl.a. den omstridte kørselstjeneste Uber. Og den svenske Skype-milliardær Niklas Zennström har skudt store penge i et tysk iværksætterselskab, Lilium, som arbejder på at bygge flyvende eltaxier.

Aurora er stiftet i 1989 og har specialiseret sig i systemer, som både kan bruges til militær og kommerciel flyvning. Selskabet har arbejdet sammen med Uber om en særlig, flyvende taxi, der kan lette og lande lige som en helikopter, skriver den amerikanske finansavis, Wall Street Journal.

Flere udfordringer

Der er flere udfordringer ved de flyvende taxier. Dels skal hele lovgrundlaget ændres, fordi de vil skulle flyve, hvor også de store luftfartselskaber og anden lufttrafik bevæger sig, dels er der det ikke uvæsentlige spørgsmål om, hvordan man sikrer, at batterierne holder tilstrækkeligt længe til, at man kan nå frem.

Købet af Aurora er Boeings tredje opkøb på under et år af den art. Tidligere har flyfabrikkerne investeret i iværksætterfirmaet Zunum Aero, som arbejder på et elektrisk hybridfly til regional passagerflyvning, og i december købte Boeing Liquid Robotics, som producerer skibe og undersøiske fartøjer.

Mange af teknologierne vil Boeing også kunne anvende i sine egne, bemandede fly. Aurora har sammen med Honeywell og Rolls-Royce udviklet et hybridt elektrofly til det amerikanske forsvarsministerium, Pengaton, skriver tyske Handelsblatt. Flyet har 24 propeller, så det kan bevæge sig som en helikopter og stå helt stille på et bestemt punkt i luften.

Skype-stifter med flyvende eltaxier

Niklas Zennström, som sammen med danske Janus Friis stod bag internettelefoniprogrammet Skype, har investeret i det tyske Lilium med base i München, hvis mål er at udvikle et alternativ til fly og helikoptere, som kan flyve kortere distancer. Flyet med plads til fem passagerer bliver eldrevet og skal kunne tilbagelægge 300 kilometer på en time på et opladet batteri og dermed rejse fra London til Paris på en time.

Flyet skal kunne gå i luften allerede i 2019.

Zennströms investeringsselskab, Atomico, skød i december 100 millioner svenske kroner i selskabet og er hovedinvestor i selskabet sammen med den kinesiske teknologigigant Tencent. Også Twitter-stifter Evan Williams' investeringsselskab, Obvious Ventures, har skudt penge i Lilium, skriver svenske Dagens Industri. Lilium har i september hentet endnu 90 millioner dollars ind.

Også Google og elbilproducenten Tesla interesserer sig for fartøjer, som kan svæve og flyve.