Skype-milliardærs robotter ruller ud med pakkeposten

Postvæsenet i Schweiz begynder i september et forsøg med Janus Friis' pakkerobotter, som skal levere købmandsvarer og medicin. De bliver dog mandsopdækket for at høste erfaringer.

Her triller pakkerobotten fra Janus Friis' Starship Technologies af sted under schweizisk postflag med sin last. Foto: Swiss Post Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det schweiziske postvæsen vil fra september teste den danske Skype-milliardær Janus Friis' robotfirmas pakkeleveringsrobotter til at bringe købmandsvarer og medicin ud.

Det oplyser Swiss Post i en pressemeddelelse. Robotterne fra Starship Technologies kan bære op til ti kilo vægt og kan bevæge sig op til seks kilometer i gåtempo. De kan komme op og ned ad fortove og styre sig gennem fodgængerzoner til deres mål ved at bruge sensorer for at undgå forhindringer undervejs. Robotterne orienterer sig gennem en blanding af geolokationssignaler som GPS og visuel genkendelse af omgivelserne ved at bruge flere kameraer.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFIKKEN)

Mandsopdækkes på turen

Hvis robotten kommer i tvivl, vil den kunne fjernbetjenes, men robotten er bygget, så den selv suger viden til sig ved hver tur og dermed hele tiden vil kunne arbejde bedre. Robotterne vil altid i testperioden blive mandsopdækket.

Swiss Posts forsøg skal afdække, om pakkeleveringsrobotterne kan supplere den almindelige udbringning ved at blive sat ind, når der er særlige pakker, der skal ud. Testområderne bliver Bern, Köniz og Biberist.

»Swiss Post regner med at bruge denne løsning til særlige varer, som skal leveres fleksibelt, hurtigt og billigt i nabolaget,« skriver Swiss Post og nævner muligheden for grøntsagsvarer og medicin.

Når man bestiller en pakke tilsendt, modtager man besked på sin mobiltelefon og kan så selv vælge, hvornår robotten skal komme forbi og aflevere pakken.

Robotten bliver gjort klar med pakkeposten, og så skal den rulle af sted. Foto: Swiss Post Fold sammen
Læs mere

Tidligst i brug om tre år

Afhængigt af forsøgsresultaterne forventer postvæsenet i alpelandet at sætte robotterne ind som egentlig erhvervstjeneste fra om tidligst tre år.

Flyvende droner har en større aktionsradius. De kan flyve hurtigere og med højere hastigheder, hvorfor de ifølge postvæsenet vil være at foretrække, hvis der er tale om leveringer af høj prioritet, eller hvis folk bor i fjerntliggende områder.

»Tilsammen vil de individuelle fordele ved hver teknologi give en fremragende kombination,« mener Swiss Post.

Starship Technologies er grundlagt af Janus Friis og hans Skype-kollega, esteren Ahti Heinla, og har base i London. Starship Technologies begyndte sit testprogram i juli sammen med blandt andet madkæden Just Eat og den tyske detailhandelskæde Metro. Lige nu afprøves robotterne i London og Düsseldorf.

Skype-kollega ejer mindre af trehjulet elkøretøj

Janus Friis og hans svenske kollega Niklas Zennström blev milliardærer, da de i 2005 solgte deres internettelefoniprogram, som i dag er verdens største leverandør af udlandstelefoni, til netauktionshuset eBay. I 2011 købte Microsoft det for andre 8,5 milliarder dollars. Da ejede Friis og Zennström stadig 14 procent af selskabet.

De to stiftere har siden investeret i en lang række teknologivirksomheder. Niklas Zennström har netop ifølge det svenske dagblad Dagens Industri solgt ud af sin ejerandel i selskabet Clean Motion, som udvikler det trehjulede elkøretøj Zbee. Zennström ejede 6,8 procent af selskabet, da det blev børsnoteret i maj. Nu er hans ejerandel nede på 5,9 procent.