Spektakulært retsopgør fortsætter: Roskilde Bank-direktører skal igen for retten

Finansiel Stabilitet anker frifindelsen af Roskilde Banks tidligere ledelse i stort erstatningskrav, men revisionen går fri. Det oplyser Finansiel Stabilitet i en pressemeddelelse.

Niels Valentin Hansen, tidligere adm. direktør for den krakkede Roskilde Bank ankommer til Østre Landsrets afdeling i Søborg mandag d. 19 juni 2017. (Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Finansiel Stabilitet anker frifindelsen af Roskilde Banks tidligere ledelse i stort erstatningskrav. Det oplyses i en pressemeddelelse.

I sagen var blandt andre tidligere administrerende direktør Niels Valentin Hansen, den tidligere bestyrelse og revisionsfirmaet EY sagsøgt for en milliard kroner plus renter for sin ageren op til Roskilde Banks kollaps.

Ved domsafsigelsen i november blev driften af banken kritiseret af dommerne, men alle blev frifundet for erstatningsansvar.

»Bestyrelsen i Finansiel Stabilitet har besluttet at anke dele af dommen. Landsretten konkluderer i sin dom af syvende november 2017, at der har foreligget kritisable forhold i forbindelse med driften af banken, men at der ikke er grundlag for et generelt erstatningsansvar for driften af banken,« skriver Finansiel Stabilitet i meddelelsen.

For en måned siden blev den tidligere ledelse og revision frifundet for erstatning i Østre Landsret, men nu har bestyrelsen i Finansiel Stabilitet med tidligere Nykredit-direktør Peter Engberg i spidsen besluttet at anke dele af dommen.

Landsretten konkluderede i sin dom af 7. november 2017, at der har foreligget kritisable forhold i forbindelse med driften af banken, men at der ikke er grundlag for et generelt erstatningsansvar for driften af banken, fordi Finansiel Stabilitet og oprydningsselskabets advokater fra advokatkontoret Gorrissen Federspiel ikke havde opgjort tabet af engagementerne.

Ifølge Finansiel Stabilitet vil ankesagen omfatte konkrete aktiekreditter samt konkrete udlånsengagementer, herunder et aktielån til køb af Roskilde banks aktier, hvor Østre Landsret fandt, at bestyrelse og direktion har handlet ansvarspådragende, men hvor der ikke er fremlagt den fornødne dokumentation for det lidte tab. Det konkrete lån på næsten en kvart milliard kr. blev ydet til den tidligere direktør for Roskilde-festivalen Henrik Rasmussen - til trods for, at han kun havde en indtægt på en mio.kr. om året og kun kunne servicere lånet, hvis bankaktierne steg.

Finansiel Stabilitet vil under ankesagen gøre gældende, at der gælder et skærpet ansvar for ledelsen i en finansiel virksomhed, ligesom der vil ske dokumentation af tab på den måde, som Østre Landsret har efterlyst.

Flere personer, som var blandt de sagsøgte i landsretten, kan dog ånde lettet op. Det drejer sig om bankens tidligere underdirektør Allan H. Christensen og den eksterne revision Ernst & Young, som ikke omfattes af ankesagen. Når revisionen er ude, reduceres oprydningsselskabets chance for at få en større erstatning i kassen markant.

Finansiel Stabilitets erstatningskrav lød på en milliard kr., men den generelle vurdering er, at kun revisionsfirmaet i kraft af sin ansvarsforsikring ville være i stand til at finde et større erstatningsbeløb. I ankesagen kræver Finansiel Stabilitet en erstatning på 350 mio. kr.